08 iunie 2022

Polonia vinde Ucrainei 56 de obuziere autopropulsate Krab, în cel mai mare contract de armament între cele două ţări, de peste 600 milioane euro

Florin Jipa

Sursă foto: Twitter

Polonia vinde Ucrainei 56 de obuziere autopropulsate AHS Krab, calibru 155 mm, împreună cu un pachet logistic, pe lângă alte echipamente, fiind cel mai mare contract militar, de peste 600 milioane euro, între cele două ţări, arată NEXTA.

Conform sursei citate, primele 18 obuziere au fost deja trimise Ucrainei. De asemenea, 100 de militari ucraineni au terminat un curs de pregătire în Polonia şi pot folosi echipamentele de artilerie.

Polonia a început construcţia obuzierului autopropulsat de 155 mm la mijlocul anilor 2.000, acesta fiind conceput având la bază platforma sud-coreeană de la K9 Thunder şi turela britanică AS-90M Braveheart. Armata poloneză a primit 80 de piese din totalul de 122 comandate. Obuzierul de 48 de tone poate lovi obiective aflate la maxim 40 km distanţă.

Obuzierele de 155 mm sunt considerate piese grele de artilerie şi astfel Polonia se alătură Statelor Unite, Franţei, Norvegiei şi Canadei, ţări care au trimis astfel de echipamente Ucrainei.

Foto: Obuzierul autopropulsat AHS Krab, calibru 155 mm. Sursă: Twitter