08 iulie 2024

Polonia şi Ucraina au semnat un acord bilateral de securitate care prevede dezvoltarea unui mecanism de doborâre, în spaţiul aerian ucrainean, a rachetelor ruseşti lansate pe direcţia Polonia

Andreea Soare

Acordul de securitate dintre Polonia şi Ucraina, semnat azi la Varşovia, includere o prevedere fără precedent pentru Kiev: dezvoltarea unui mecanism de doborâre, în spaţiul aerian ucrainean, a rachetelor şi dronelor ruseşti lansate pe direcţia Polonia, scrie Pravda Ukrainska.

Sursă foto: Mediafax

Anunţul a fost făcut de preşedintele Zelenski, după vizita în Varşovia.

„Acordul de securitate include prevederi pentru dezvoltarea unui mecanism de interceptare, în spaţiul aerian ucrainean, a rachetelor şi dronelor ruseşti lansate spre direcţia Polonia”, a spus preşedintele.

„Sunt încrezător că echipele noastre, echipele ministerelor apărării, vor colabora cu armatele noastre pentru a implementa acest aspect al acordului”, a mai spus Zelenski.

Mai mult decât atât, acordul prevede crearea unei Legiuni Ucrainene - adică personal din cadrul forţelor de apărare şi securitate ale Ucrainei -  să fie antrenate în Polonia, posibilitate care va fi disponibilă cetăţenilor ucraineni care se află, temporar, pe teritoriul Poloniei şi al altor ţări europene.

Este inclusă în acord şi întărirea cooperării în industria de apărare, inclusiv prin deschiderea unor centre de producţie ale companiilor poloneze în Ucraina.  Este menţionată şi posibilitatea livrării de către Polonia a încă cel puţin o escadrilă de avioane MiG-29 (14 aeronave) pentru forţele aeriene ucrainene.

De la începutul războiului, Polonia a trimis Ucrainei 44 de pachete militare de diverse tipuri, care valorează în total peste 4 miliarde de dolari. Acordul semnat azi are o durată de 10 ani, timp în care Varşovia îşi ia angajamentul de a susţine Kievul.