02 august 2020

Polonia ne-a luat-o înainte şi a încheiat negocierile pentru suplimentarea trupelor americane

Florin Jipa

Polonia şi SUA au finalizat negocierile pentru Acordul de cooperare în domeniul apărării (Defense Cooperation Agreement), conform unui anunţ al Comandamentului Europa al SUA.

Sursă foto: DoD

Şi Ambasada SUA din Polonia a anunţat, joi, că au fost finalizate negocierile pentru Acordul îmbunătăţit de cooperare în domeniul apărării (Enhanced Defense Cooperation Agreement - EDCA), care asigură cadrul legal, financiar şi de infrastructură pentru a aprofunda cooperarea în domeniul apărării.

Preşedintele Donald Trump a anunţat, la finalul lunii trecute, pe timpul vizitei preşedintelui polonez Andrzej Duda la Casa Albă, că o parte din trupele americane retrase din Germania vor fi relocate în Polonia.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în vara anului trecut, după vizita în SUA, că a discutat cu Donald Trump despre suplimentarea trupelor americane din ţara noastră, dar n-au fost anunţaţi paşii suplimentari referitoare la negocierile privind împărţirea costurilor, aranjamentele legale şi infrastructura necesară unui astfel de proces.

Din partea americană, ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a confirmat, în cadrul unui eveniment al Ligii Navale a Statelor Unite, la Eforie Nord, că „România va găzdui un număr substanţial de trupe americane suplimentare, ca rezultat al noii noastre politici strategice de apărare.”

Marţi, secretarul apărării, Mark Esper, a anunţat că militarii americani din Germania vor fi reduşi de la 36.000 la 24.000. Din cei 11.900, aproape 5.600 vor fi repoziţionaţi în ţări NATO şi aproximativ 6.400 se vor întoarce în SUA.