27 februarie 2024

Polonia dublează şi anunţă că va mări la 8% din PIB bugetul Apărării dacă Rusia ameninţă ţara

Florin Jipa

Ministrul polonez de externe, Radek Sikorski, a declarat că Polonia îşi va creşte cheltuielile militare la 8% din PIB, dacă Rusia va ameninţa ţara, conform Visegrad 24

Sursă foto: X

Varşovia este deja pe primul loc în NATO, cu 4,2% din PIB cheltuieli pentru apărare pentru anul 2024 şi 3,9 în 2023. Sikorski a precizat că Polonia îşi va adapta postura de apărare funcţie de evoluţia războiului din Ucraina. „Vom creşte bugetul apărării la 8% din PIB dacă începem să fim cu adevărat ameninţaţi de Rusia". 

Conform Institutului pentru Studiul Războiului, Rusia a preluat iniţiativa pe toată lungimea frontului şi se aşteaptă o mare ofensivă la începutul acestei veri.

Cu ajutorlul american de 60 miliarde dolari blocat în camera Reprezentanţilor de partidul lui Donald Trump, Europa vede tot mai reală ameninţarea rusă.

Luni, preşedintele Emmanuel Macron a găzduit la Paris o conferinţă pentru sprijinul Ucrainei, unde s-a format o coaliţie pentru trimiterea de rachete cu rază medie şi lungă Kievului şi s-a discutat inclusiv despre posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina.

În urma conferinţei, Europa pare hotărâtă să sprijine mai mult Ucraina pentru a ţine piept agresiunii Rusiei.