22 septembrie 2022

Polonia distribuie pastile de iod pe măsură ce cresc temerile legate de centrala nucleară Zaporojie

Andreea Tobias

Polonia, îngrijorată de luptele din jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie, a distribuit pastile de iod pompierilor pentru a le da apoi oamenilor în caz de expunere radioactivă, a declarat joi un ministru adjunct.

Sursă foto: Mediafax

"După ce presa a relatat despre luptele din apropierea centralei nucleare din Zaporizhzhia, am decis să luăm măsuri din timp, să distribuim iod", a declarat ministrul adjunct de interne Blazej Pobozy pentru postul privat de radio Radio Zet, citat de Reuters.

"Aş dori să-i asigur pe toţi cetăţenii că sunt acţiuni de rutină, preventive, care au rolul de a ne proteja în cazul unei situaţii care... sper că nu se va întâmpla", a adăugat el.

Se consideră că iodul protejează organismul împotriva unor afecţiuni precum cancerul tiroidian în caz de expunere radioactivă.

Bombardamentele de la Zaporojie - cea mai mare centrală nucleară din Europa - au avariat clădirile din apropierea celor şase reactoare ale sale şi au retezat cablurile de alimentare, existând riscul unei catastrofe nucleare care ar afecta ţările vecine.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc pentru bombardamentele din jurul centralei.

Şeful agenţiei atomice a Naţiunilor Unite a declarat miercuri că nu va renunţa la planul de creare a unei zone de protecţie în jurul centralei Zaporojie, în ciuda anunţului Rusiei de a mobiliza noi trupe şi de a organiza un referendum în regiune.