01 septembrie 2019

Polonia cumpără gaze naturale din Statele Unite pentru a-şi reduce dependenţa sa şi a Ucrainei de importurile din Rusia

Dorin Oancea

Statele Unite, Polonia şi Ucraina au convenit să consolideze cooperarea în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze, într-o regiune care se bazează în continuare pe Rusia, informează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

"Ajutăm Polonia să-şi reducă dependenţa de gazul rusesc", a declarat secretarul american pentru energie, Rick Perry, la o conferinţă de presă la Varşovia, după întâlnirea cu oficiali din Polonia şi Ucraina.

Oficialul guvernului polonez responsabil pentru infrastructura energetică, Piotr Naimski, a declarat că Polonia, care şi-a crescut achiziţiile de gaz natural lichefiat (LNG) din Statele Unite în ultimii ani, ar putea trimite 6 miliarde de metri cubi de gaz în Ucraina începând cu 2021, comparativ cu capacitatea actuală, de 1,5 miliarde mc.

"Vom depune toate eforturile pentru a diversifica aprovizionarea cu gaz în Ucraina, care acum depinde complet de livrările ruseşti", a spus Naimski la aceeaşi conferinţă.

Perry, Naimski şi Oleksandr Danylyuk, Secretarul naţional pentru securitate din Ucraina, au semnat un memorandum de înţelegere pentru a spori securitatea aprovizionării cu gaze în regiune prin intermediul aprovizionării cu LNG din SUA prin infrastructura Poloniei şi Ucrainei, care încă trebuie extinsă.

Administraţia preşedintelui Donald Trump, care şi-a anulat călătoria la Varşovia la începutul acestei săptămâni, încearcă să stimuleze exporturile de petrol şi gaze către aliaţi şi parteneri comerciali.

SUA încearcă să ofere Europei surse alternative de gaz la importurile din Rusia, care sunt în general mai ieftine decât LNG din Statele Unite. Pe de altă parte, Rusia a oprit uneori livrările către Ucraina şi părţi ale Europei în timpul disputelor privind preţurile.

Mai mult de o treime din exporturile de gaze din Rusia către Uniunea Europeană traversează Ucraina, care în mod tradiţional utilizează o parte din gazul pompat pentru propriile nevoi.

Însă acordul de tranzit urmează să expire în ianuarie, iar autorităţile energetice ucrainene sunt îngrijorate de faptul că Moscova ar putea opri aprovizionarea cu gaze prin Ucraina, lăsând unele regiuni ucrainene fără gaz pe timp de iarnă.

De asemenea, Polonia, care este văzută ca unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Washingtonului în Europa, cumpără încă cea mai mare parte a gazului pe care îl consumă din Rusia, dar a luat măsuri pentru a reduce această dependenţă după 2022, când acordul său pe termen lung privind aprovizionarea cu gaz de la Gazprom expiră.

Importurile poloneze de LNG, inclusiv din SUA, prin terminalul Swinoujscie de la Marea Baltică au crescut în ultimii ani ca parte a unui plan mai larg de reducere a dependenţei.

La începutul acestei săptămâni, compania de stat PGNiG din Polonia a anunţat că a cumpărat un transport de gaz natural lichefiat din SUA pe care l-a vândut Ucrainei.