31 mai 2023

Polonia cumpără 800 de rachete Hellfire II pentru a înarma elicopterele AW149

Andreea Soare

Guvernul polonez a semnat un contract pentru achiziţionarea a 800 de rachete Hellfire II, pe care vrea să le integreze pe elicopterele AW149, dar care pot fi integrate şi pe flota de elicoptere de atac Boeing AH-64E, care sunt în curs de achiziţionare, scrie Defense News.

Sursă foto: Mediafax

Contractul pentru rachete, care sunt produse de Lockheed Martin, a fost semnat de Agenţia de Armament a ministerului polonez şi Comandamentul de Asistenţă în Securitate al US Army. Potrivit oficialilor, contractul ajunge la suma de 150 de milioane de dolari, iar livrările ar trebui să înceapă anul acesta şi să se întindă până în 2029.

Prim-ministrul adjunct al Poloniei şi ministrul apărării Mariusz Blaszczak au transmis pe Twitter că rachetele au scopul de a înarma elicopterele de sprijin AW149 şi, eventual, elicopterele de atac AH-64E Apache Guardian.

Polonia a semnat în iulie 2022 un contract pentru achiziţionarea a 32 de elicoptere AW 149 produse de Leonardo, compania italiană. Livrările ar trebuie să înceapă în 2023 şi să se încheie în 2029.

De asemenea, ministerul polonez al apărării a trimis o cerere către SUA pentru achiziţionarea a 96 de elicoptere Boeing AH64E Apache. Acestea ar urma, dacă se concretizează contractul, să fie folosite de Divizia 18 Mecanizată, extrem de importantă pentru descurajarea acţiunilor Rusiei.