24 noiembrie 2022

Polonia cere Germaniei să trimită lansatoare de rachete Patriot în Ucraina

Dorin Oancea

Ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak a declarat miercuri că a cerut Germaniei să trimită în Ucraina lansatoarele de rachete Patriot oferite Poloniei, scrie Reuters.

Sursă foto: Mediafax

"După noile atacuri cu rachete ruseşti, am cerut Germaniei ca bateriile Patriot oferite Poloniei să fie transferate Ucrainei şi desfăşurate la graniţa de vest a acesteia", a scris Blaszczak pe Twitter. "Acest lucru va proteja Ucraina de noi pierderi umane şi de pene de curent şi va creşte securitatea la graniţa noastră de est".

Luni, Polonia a declarat că va propune desfăşurarea de lansatoare de rachete Patriot suplimentare în apropierea graniţei sale cu Ucraina, în urma unei oferte din partea Germaniei.

Berlinul a oferit Varşoviei sistemul de apărare antirachetă Patriot pentru a contribui la securizarea spaţiului său aerian după ce o rachetă rătăcită s-a prăbuşit în Polonia săptămâna trecută. Anterior, Germania declarase că va oferi vecinului său estic ajutor în domeniul poliţiei aeriene cu ajutorul avioanelor germane Eurofighter.

Se pare că racheta care a lovit Polonia săptămâna trecută, omorând două persoane, a fost trasă accidental de apărarea aeriană a Ucrainei şi nu a fost un atac rusesc, a declarat şeful NATO, Jens Stoltenberg.