Polonia are trei programe pentru achiziţia de drone. România, doar unul
Florin JipaÎntr-un articol realizat de defensenews.com, se face o paralelă între România şi Polonia, în ceea ce priveşte proiectele de achiziţie de drone pentru cercetare şi atac.

În timp ce în România avem doar declaraţia ministrului Apărării, Nicolae Ciucă, de anul trecut, că există dorinţa pentru achiziţia de drone, Polonia pare că este cu mult înaintea noastră şi a achiziţionat astfel de aparate, dar are şi planurile finalizate, conform unui purtător de cuvânt al ministerului apărării polonez care i-a explicat jurnalistului detaliile de achiziţie.
Conform acestuia, forţele militare poloneze intenţionează să cumpere 12 avioane fără pilot cu rază medie în cadrul programului Gryf, câteva drone de luptă şi recunoaştere MALE în cadrul programului Zefir şi avioane fără pilot cu aterizare şi decolare verticale, cu rază mică, pentru marină, în cadrul programului Albatros.
Armata poloneză are deja drone FlyEye, folosite de forţele pentru operaţii speciale şi de unităţile de tancuri şi artilerie pentru misiuni de recunoaştere, conducerea focului şi căutare-salvare, dar şi drone sinucigaşe Warmate, cu capabilităţi de recunoaştere, dar şi de lovire foarte precisă. Ambele tipuri de drone au fost realizate de o firmă poloneză WB Group.
În 2018 şi 2019, compania poloneză WB Group a primit două comenzi pentru realizarea a 48 de mini-drone pentru forţele teritoriale, care sunt formate din voluntari.
Referitor la România, jurnalistul aminteşte de tentativa eşuată din 2018, când procedura de achiziţie a unor drone tactice a fost anulată în instanţă, după ce unele companii au semnalat nereguli.
Programul este în continuare pe site-ul Direcţiei generale pentru înzestrare, conform căruia MApN are intenţia să achiziţioneze şapte sisteme UAS tactic-operative, dar fără termene clare de implementare.
