08 septembrie 2022

Polonia achiziţionează 96 de elicoptere de atac AH-64 Apache Guardian de la Boeing, în defavoarea celor de la Bell, cu AH-1Z Viper

Florin Jipa

Polonia a trimis o scrisoare guvernului american pentru achiziţia a 96 de elicoptere AH-64 Apache, în cea mai nouă variantă, Guardian, de la Boeing, conform ministrului Apărării, Mariusz Błaszczak.

Sursă foto: US Army

Elicopterele vor intra în dotarea Forţelor Terestre ale Armatei Poloniei. Polonia are un program de înzestrare, Kruk, prin care vrea să înlocuiască mai vechile elicoptere din perioada sovietică, Mi-24.

Ministrul Błaszczak a declarat că achiziţia are şi o componentă de transfer de tehnologie.

Elicopterul Boeing AH-64E Apache este folosit de Forţele Terestre ale SUA de la începutul anului 1980, fiind considerat unul dintre cele mai letale elicoptere de atac. Polonia a ales între Apache şi AH-1Z Viper, de la Bell, folosit de Infanteria Marină a SUA.

Elicopterele Apache au fost folosite intensiv în războaiele din Irak şi Afganistan. În afară de SUA, Marea Britanie, Israel, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Japonia şi Taiwan.

România este printre puţinele ţări din regiune care nu are în dotare elicoptere dedicate de atac.

România este printre puţinele ţări ale căror forţe terestre nu sunt dotate cu elicoptere, iar ţara noastră nu are un elicopter dedicat de atac.

În luna iulie, ministrul Apărării Vasile Dîncu a anunţat că România intenţionează să cumpere patru elicoptere din Franţa, pentru Forţele Navale, cel mai probabil vor fi folosite în viitor de cele patru corvete noi, dacă vor fi realizate de Naval Group.

În 2018, MApN a fost aproape să semneze un contract pentru achiziţia, de la compania americană Bell, a 21 de elicoptere de clasă medie şi 24 de elicoptere de asalt, pentru Forţele Terestre. Era vorba de elicopterele AH-1Z Viper şi UH-1Y Venom, care ar fi urmat să fie construite, într-o primă fază în SUA, şi mai apoi la IAR Braşov. Între timp, şi-au anunţat intenţia de a ne dota cu elicoptere şi companiile Airbus din Franţa, dar şi americanii de la Lockheed Martin/Sikorsky care au o filială de producţie în Polonia.

 

România a cheltuit 340 milioane euro pentru modernizarea elicopterelor IAR-330 Puma

În ultimii ani, MApN a cheltuit aproape 340 de milioane de euro pentru modernizarea elicopterelor ce au aproximativ 40 de ani vechime. Parte din elicopterele modernizate au fost în misiune în Mali, în perioada 2019-2020, la care a participat detaşamentul „Carpathian Pumas”, format din 120 de militari şi patru elicoptere IAR-330 Puma L-RM, având două rotiri. Conform MApN, militarii români au cumulat, într-un an, peste 380 de misiuni de luptă.