09 martie 2023

Polonia a trasferat Ucrainei încă 10 tancuri Leopard 2. Este prima ţară care a livrat tot ce a promis

Florin Jipa

Mariusz Błaszczak, ministrul polonez al Apărării, a anunţat joi că toate cele 14 tancuri Leopard 2 promise Ucrainei au fost livrate, arată presa locală. Primele 4 tancuri au fost furnizate când s-a împlinit un an de la declanşarea invaziei Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie.

Sursă foto: Twitter

Polonia a anunţat în data de 11 ianuarie că va furniza Ucrainei o companie de 14 tancuri Leopard 2. A fost, de altfel, ţara care a făcut presiuni asupra statelor NATO să livreze Ucrainei tancuri grele occidentale, după ce Statele Unite şi Germania au evitat acest lucru. Totodată, Polonia a livrat şi cele mai multe tancuri T-72 Ucrainei, peste 300, inclusiv varianta modernizată PT-91.

De asemenea, Polonia a fost prima ţară care a început antrenarea echipajelor ucrainene pe tancurile Leopard 2.

Polonia este cea mai serioasă ţară din Europa de Est când vine vorba de înzestrarea armatei cu cele mai moderne echipamente militare şi a anunţat recent contracte uriaşe pentru achiziţia a 1.000 de tancuri K2 şi 650 obuziere autopropulsate K9 din Coreea de Sud, care va construi fabrici de armament în Polonia. Conform ministrului polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, soluţia din Coreea de Sud oferă câteva avantaje: letalitatea armelor, momentul livrării şi beneficiile industriei naţionale de apărare.

De asemenea, Polonia va cumpăra şi 48 de avioane de antrenament şi luptă FA-50, tot din Coreea de Sud.

Când vine vorba de tancuri, Polonia este singura ţară din Europa care operează tancuri Leopard şi Abrams. A primit pe 19 iulie primele 28 de tancuri americane M1A2 Abrams din cele 120 promise. Pe 5 aprilie 2022, Polonia a semnat un contract de peste 5 miliarde de dolari pentru achiziţia a 250 de tancuri M1A2 Abrams SEP V3, ultima generaţie, primul lot urmând să fie livrat în 2024.

Polonia mai are 137 de tancuri Leopard 2A4, modernizate la varianta 2PL, şi 105 Leopard 2A5, conform armyrecognition.com.