12 aprilie 2024

Polonia a primit primele18 lansatoare mobile de rachete K239 Chunmoo din Coreea de Sud. Alte 36 vor fi livrate până la finalul anului

Florin Jipa

Compania sud-coreeană de apărare Hanwha Aerospace, în colaborare cu industria poloneză de apărare, a predat 18 lansatoare K239 Chunmoo forţelor armate poloneze. Alte 36 de sisteme sunt programate pentru livrare până la sfârşitul acestui an, arată defence-industry.eu.

Sursă foto: MApN Polonia

Ca parte a unui contract semnificativ semnat cu agenţia poloneză de achiziţii pentru apărare (Agenţia pentru Armament), forţele armate poloneze urmează să primească 218 sisteme de rachete cu lansare multiplă K239 Chunmoo (MLRS). Contractul, evaluat la 3,5 miliarde de dolari, a fost semnat în noiembrie 2022.

Conform termenilor acordului, Hanwha Aerospace va furniza Poloniei câteva mii de muniţii de precizie, inclusiv rachete de precizie de 239 mm cu o rază de acţiune de 80 km şi rachete balistice tactice cu o rază de acţiune de până la 290 km. 

Firma sud-coreeană colaborează îndeaproape cu sectorul polonez de apărare. Toate lansatoarele vor fi montate pe şasiuri cu roţi produse de Jelcz, un producător polonez.

În plus, unităţile K239 Chunmoo MLRS ale Forţelor Armate Poloneze vor fi echipate cu un sistem polonez de comandă şi control (C2). Acest sistem, dezvoltat de Grupul BM polonez, include sistemul integrat de management al luptei TOPAZ, platforma de comunicare digitală FONET şi seturi de comunicaţii radio. 

Robert Szelenbaum, senior manager la Hanwha Aerospace Europe – o filială europeană a Hanwha Aerospace cu sediul în Varşovia, Polonia – a declarat că forţele armate poloneze au primit deja 18 lansatoare K239 Chunmoo. Alte 36 de sisteme sunt aşteptate să fie livrate până la sfârşitul anului 2024. Între 2025 şi 2026, se aşteaptă ca forţele armate poloneze să primească un total de 144 de lansatoare.

Guvernul polonez a aprobat, în septembrie 2023, un contract pentru achiziţia şi a 486 de lansatoare multiple de rachete americane M142 HIMARS, în valoare totală de circa 10 miliarde euro.