13 februarie 2023

Politico: Rusia a pierdut o brigadă de elită în prima săptămână de la reluarea ofensivei din estul Ucrainei

Florin Jipa

Fără niciun anunţ, la fel ca anul trecut, Rusia a pornit o mare ofensivă în estul Ucrainei, cu scopul de a cuceri câteva localităţi din provincia Doneţ ce ar putea fi prezentate de Putin ca un mare succes la aniversarea primului an de război, arată Politico.

Sursă foto: Twitter

Rusia ar fi pierdut mare parte din Brigada 155 de elită a infanteriştilor marini, inclusiv parte din comanda marii unităţi, în timp ce lua cu asalt, săptămâna trecută, Vuhledar, un oraş minier din regiunea Doneţ. Atunci, presa ucraineană a arătat un clip în care cel puţin 31 de blindate, din care 15 tancuri, au fost distruse într-o singură zi.

În toată săptămâna trecută, în asalturile de la Vuhledar şi Marinka, Rusia a pierdut 130 de mijloace de luptă, din care 36 de tancuri, a anunţat Oleksi Dmitrashkivski, purtător de cuvânt în armata ucraineană. Informaţiile au fost confirmate şi în presa din Rusia, controlată de Kremlin.

Rusia a pornit ofensiva de iarnă fără mare succes. A pierdut 31 de blindate, din care 15 tancuri, în bătălia de la Vuhledar

Armata rusă ar fi pierdut între 150 şi 300 de infanterişti marini zilnic, morţi şi răniţi, în aceste asalturi nereuşite.

De asemenea, pe reţelele de socializare au apărut imagini din drone cu valuri de militari ruşi care atacau liniile adverse din Doneţ, puşi pe fugă de artileria ucraineană.

 

Cu toate acestea, Ucraina nu sărbătoreşte aceste victorii, deoarece Rusia continuă ofensiva lângă Vuhledar, Avdivka şi Bahmut. La Bahmut, militarii ucraineni se pregătesc pentru lupte de stradă, în timp ce localitatea a fost aproape înconjurată de forţele ruse.

Stoltenberg: Ofensiva rusă pare să fi început. Trebuie să oferim Ucrainei tot ceea ce are nevoie