17 martie 2023

Politico: Germania elaborează o strategie naţională de securitate în care scrie că va aloca 2% din PIB pentru apărare

Andreea Soare

Germania îşi va arăta, în curând, angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru apărare, fiind prima dată când ţara include această ambiţie într-un plan, spun surse familiare problemei, potrivit Politico.eu.

Sursă foto: Mediafax

Angajamentul va fi inclus într-o strategie naţională de securitate, în curs de elaborare, prima de acest fel. Elaborarea documentului a fost intârziată de coaliţia de guvernare, compusă din trei partide, care nu putea cădea de acord asupra anumitor aspecte. Documentul trebuia lansat, iniţial, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, de luna trecută.

Însă coaliţia a căzut de acord acum să acorde 2% din PIB pentru apărare, se arată în documentul de 40 de pagini, potrivit unor persoane care l-au consultat, dar nu au dorit să nu îşi arate identitatea, scrie Politico. 

Acest angajament ar alinia Germania la ambiţiile NATO – pe care mulţi aliaţi le-au atins. Anterior, liderii ţării au vorbit despre atingerea acestui procentaj, însă promisiunea nu a fost inclusă în vreun plan concret. Acest angajament va pune presiune pe Scholz pentru a-şi îndeplini promisiunile, mai ales că anul acesta este posibil ca Germania să nu atingă 2% din PIB pentru apărare şi, potrivit Politico, precum nici anul viitor.

Cu toate acestea, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, le-a cerut cancelarului Scholz şi ministrul de finanţe, Christian Lindner, să crească bugetul dedicat apărării de la 50 de miliarde la 60 de miliarde anul viitor. De asemenea, există discuţii despre alocarea a 100 de miliarde de dolari în plus, ca fonduri speciale, pentru modernizarea rapidă a forţelor armate.

În 2022, Germania a cheltuit 60,1 miliarde de dolari pentru apărare, cu o creştere de 8,7% faţă de 2021, însă nu a atins 2% din PIB pentru apărare.