15 aprilie 2019

Politicieni din UE denunţă abordarea tendenţioasă a Statelor Unite în procesul de pace israelo-palestinian

Mihai Draghici

Numeroşi politicieni din state ale Uniunii Europene, inclusiv din România, au condamnat, într-o scrisoare, abordarea proisraeliană a Administraţiei Donald Trump, cerând menţinerea planului coexistenţei a două state în procesul de pace israelo-palestinian, informează cotidianul The Guardian.

"Ajungem la un moment critic în Orientul Mijlociu şi în Europa. Uniunea Europeană este un susţinător puternic al ordinii internaţionale multilaterale axate pe reguli. Legislaţia internaţională ne-a oferit cea mai îndelungată perioadă de pace, prosperitate şi stabilitate pe continentul nostru. De zeci de ani, au depus eforturi pentru a vedea că vecinii noştri israelieni şi palestinieni se bucură de rezultatele păcii pe care noi, europenii, le avem prin angajamentul faţă de această ordine internaţională", se arată în scrisoarea semnată de foşti membri ai guvernelor din ţări europene.

"În parteneriat cu foste administraţii din SUA, Europa a promovat soluţionarea corectă a conflictului israelo-palestinian în contextul soluţiei a două state. Până acum, în pofida regreselor, Acordul Oslo încă este un element de referinţă al cooperării transatlantice în materie de politică externă. Din nefericire, actuala Administraţie SUA s-a îndepărtat de linia politică menţinută de mult timp de Washington, distanţându-se şi de normele internaţionale. Până acum, a recunoscut doar pretenţiile unei părţi asupra Ierusalimului şi a demonstrat o indiferenţă perturbantă faţă de extinderea coloniilor israeliene", acuză semnatarii scrisorii.

Documentul este semnat, printre alţii, de Douglas Alexander, fost secretar de stat britanic pentru Europa, de fostul premier francez Jean-Marc Ayrault, de Włodzimierz Cimoszewicz, fost prim-ministru al Poloniei, de fostul premier român şi comisar UE Dacian Cioloş, de Massimo d’Alema, fost premier al Italiei, de Franco Frattini, fost ministru italian de Externe şi comisar UE, şi de vicecancelarul german Sigmar Gabriel.