17 noiembrie 2018

Poliţia turcă a reínut doi academicieni proeminenţi

Marinela Sarbu

Poliţia turcă a reţinut vineri 13 persoane, inclusiv doi academicieni proeminenţi, în cadrul unei anchete împotriva activistului pentru drepturile omului Osman Kavala, acuzându-i că l-au urmat în încercarea de a înlătura guvernul prin proteste în masă din 2013, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Kavala, un cunoscut lider al societăţii civile, a fost arestat cu un an în urmă, pentru încercarea de a răsturna guvernul, despre care autorităţile spun că a început cu acele demonstraţii şi a culminat cu o încercare de lovitură de stat în iulie 2016.

Poliţiştii au declarat că cei arestaţi vineri sunt acuzaţi că au complotat împreună cu Kavala pentru a provoca tulburările din mai 2013, care au început precum demonstraţii împotriva planurilor de dezvoltare urbană a Parcului Gezi din Istanbul şi s-au transformat în proteste antiguvernamentale la nivel naţional.

Cel puţin 10 persoane au murit, iar alte câteva mii au fost rănite într-o reprimare guvernamentală a demonstraţiilor, care în acel moment erau cele mai mari împotriva vreunui guvern al lui Tayyip Erdogan, acum preşedinte, care atunci intra în cel de-al doilea mandat de prim-ministru.

Kavala a fost acuzat că a încercat să folosească forţa pentru a înlătura guvernul sau pentru a împiedica îndeplinirea sarcinilor sale, a spus poliţia. Procurorii au ordonat arestarea a 20 de persoane în total acuzaţi că au acţiona împreună cu el. Pentru aceste acuzaţii ar putea primi o condamnare pe viaţă.

"Individul a avut ca scop răspândirea incidentelor din Parcul Gezi în toată Turcia şi crearea unei atmosfere de haos şi dezordine în ţară în general", a anunţat poliţia din Istanbul într-un comunicat.

Grupurile pentru drepturile omului şi membrii Parlamentului European au cerut în mod repetat ţării membre NATO să îl elibereze pe Kavala. O condamnare împotriva lui nu a fost încă emisă.

Vineri, Uniunea Europeană a cerut eliberarea imediată a "tuturor celor reţinuţi fără un proces echitabil".

Departamentul de Stat al SUA s-a arătat "foarte îngrijorat" de arestarea acestora şi a cerut Turciei să respecte "drepturile omului şi libertăţile fundamentale şi să îi elibereze pe cei deţinuţi în mod arbitrar".

Avocatul unuia dintre suspecţi a declarat că cei doi academicieni reţinuţi vineri sunt Turgut Tarhanli, decanul facultăţii de drept din cadrul Universităţii Bilgi din Istanbul, şi Betul Tanbay decanul Universităţii Bogazici, care a fost ales în acest an în funcţia de vicepreşedinte al Societăţii Matematice Europene.