14 iulie 2019

Poliţia metropolitană din Londra, criticată după ce a avertizat jurnaliştii să nu publice documente confidenţiale

Mircea Olteanu

Mai mulţi politicieni britanici au criticat Poliţia metropolitană de la Londra care a avertizat jurnaliştii că riscă să fie inculpaţi dacă publică documente guvernamentale confidenţiale, pe fondul scandalului provocat de divulgarea unor rapoarte confidenţiale scrise de ambasadorul britanic în SUA.

Sursă foto: Mediafax

În cadrul anchetei privind note diplomatice confidenţiale scrise de ambasadorul britanic în SUA, care au fost divulgate presei, Poliţia metropolitană din Londra a avertizat sâmbătă mass-media că publicarea oricăror depeşe diplomatice ar putea fi ilegală întrucât este în curs de desfăşurare o anchetă penală în legătură cu divulgarea acestor documente, informează The Associated Press.

Oficialii britanici cred că documentele au fost furnizate presei de o persoană din interiorul Ministerului de Externe de la Londra.

Şeful diplomaţiei britanice, Jeremy Hunt, care concurează împotriva lui Boris Johnson pentru poziţia de lider al conservatorilor şi funcţia de prim-ministru, a transmis că persoana care a furnizat documentele presei trebuie trasă la răspundere, însă a afirmat că are o părere diferită de Poliţie în ceea ce priveşte presupusa ilegalitate a publicării de documente confidenţiale.

"Apăr în totalitate dreptul presei de a publica acele dezvăluiri dacă le primesc & le consideră că sunt în interesul publicului: aceasta este meseria lor", afirmă Hunt într-un mesaj pe Twitter.

La rândul său, Boris Johnson a declarat că ar fi eronat să fie puşi sub acuzare jurnaliştii care publică documente divulgate.

"Inculparea pe această bază ar reprezenta o atingere adusă libertăţii presei şi ar avea un efect terifiant asupra dezbaterii publice", a subliniat Johnson.

Într-o serie de rapoarte confidenţiale despre situaţia politică din SUA, Kim Darroch, ambasadorul britanic de la Washington, a numit "ineptă" şi "haotică" Administraţia Donald Trump, lucru care a atras furia liderului de la Casa Albă. Pe fondul olemicilor apărute după ce a numit "ineptă" Administraţia SUA, Darroch a demisionat.