14 iulie 2019

Poliţia londoneză l-a identificat pe presupusul autor al divulgării unor rapoarte diplomatice confidenţiale scrise de ambasadorul britanic în SUA

Mircea Olteanu

Persoana care a furnizat presei mai multe rapoarte confidenţiale scrise de ambasadorul britanic la Washington, incident care a provocat un scandal diplomatic între SUA şi Marea Britanie, a fost identificată, relatează publicaţia Sunday Times, informează agenţia de ştiri Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Potrivit publicaţiei, care citează surse guvernamentale anonime, un suspect a fost identificat. Mai mult, autorităţile au exclus varianta că documentele ar fi fost sustrase în urma unui atac cibernetic comis de un actor statal străin.

"Cred că ştiu cine a făcut dezvăluirile", a indicat o sursă guvernamentală anonimă. "Era cineva cu acces la dosarele de arhivă. A intrat şi a luat o serie de materiale. A fost destul de primitiv", a adăugat sursa.

Publicaţia Mail on Sunday a publicat noi rapoarte confidenţiale transmise de Darroch, sfidând avertismentul poliţiei potrivit căruia jurnaliştii riscă să fie puşi sub acuzare dacă publică documente guvernamentale confidenţiale.

Potrivit unui material publicat de Mail on Sunday, Darroch a transmis Londrei în mai 2018 că Trump a decis să se retragă din Acordul nuclear cu Iranul din "motive de personalitate", întrucât tratatul a fost negociat de predecesorul său la Casa Albă, Barack Obama.

În cadrul anchetei privind note diplomatice confidenţiale scrise de ambasadorul britanic în SUA, care au fost divulgate presei, Poliţia metropolitană din Londra a avertizat sâmbătă mass-media că publicarea oricăror depeşe diplomatice ar putea fi ilegală întrucât este în curs de desfăşurare o anchetă penală în legătură cu divulgarea acestor documente, informează The Associated Press.

Într-o serie de rapoarte confidenţiale despre situaţia politică din SUA, Kim Darroch, ambasadorul britanic de la Washington, a numit "ineptă" şi "haotică" Administraţia Donald Trump, lucru care a atras furia liderului de la Casa Albă. Pe fondul olemicilor apărute după ce a numit "ineptă" Administraţia SUA, Darroch a demisionat.