29 septembrie 2019

Poliţia din Hong Kong a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii/ Mai multe persoane, reţinute | FOTO, VIDEO

Mircea Olteanu

Forţele de ordine din Hong Kong au folosit gaze lacrimogene în cursul confruntărilor violente cu protestatarii, care s-au produs duminică într-o zonă comercială din oraş, informează publicaţia The Straits Times.

Sursă foto: Mediafax

UPDATE Mai mulţi protestatari au fost reţinuţi în urma violenţelor de la Hong Kong

Poliţia din Hong Kong a reţinut mai mulţi protestatari în cursul incidentelor violente care au avut loc în timpul manifestaţiei de duminică, în cursul căreia unii demonstranţi au aruncat cu cocktailuri Molotov spre forţele de ordine, informează agenţia de ştiri Reuters.

Violenţele produse duminică au fost printre cele mai grave de când au izbucnit protestele prodemocraţie.

O intrare a unei staţii de metrou a fost incendiată după ce protestatarii au aruncat cu cocktailuri Molotov.

Incendii s-au înregistrat şi în alte zone ale oraşului, iar mai multe ferestre ale sediului guvernului local au fost sparte.

Confruntări violente la Hong Kong

Protestatarii au pornit într-un marş neautorizat din zona comercială Causeway Bay spre districtul de afaceri din centrul oraşului.

Manifestaţii plănuiesc să se îndrepte spre sediul guvernului local. Autorităţile au sporit măsurile de securitate în jurul sediului guvernamental, fiind instalate garduri metalice şi baricade, potrivit presei locale. În apropiere a fost observat şi un tun cu apă.

Manifestaţia antiguvernametală de duminică are loc concomitent cu proteste plănuite de mişcarea prodemocraţie din Hong Kong în mai multe oraşe din întreaga lume. În urma unui îndemn lansat de activişti prodemocraţie din Hong Kong pentru un "Marş Global Anti-Totalitarism", mitinguri de solidaritate au loc în cel puţin 64 de oraşe din întreaga lume, inclusiv în Statele Unite, Japonia sau Malaysia.

Protestele au loc pentru a marca demonstraţiile din anul 2014 şi cu doar câteva zile înainte de împlinirea a 70 de ani de când Partidul Comunist se află la putere în China.

Autorităţile au anunţat duminică faptul că liderul administraţiei din Hong Kong, Carrie Lam, ţinta criticilor protestatarilor, va participa la Beijing la festivităţile prilejuite de împlinirea a 70 de ani de când Partidul Comunist se află la putere în China. Iniţial, Carrie Lam anunţase că va lua parte la ceremoniile organizate la Hong Kong.

În Hong Kong au loc proteste de 17 săptămâni, faţă de un proiect de lege care prevedea facilitarea extrădărilor spre China. Manifestanţii cer demisia premierului susţinut de Beijing, Carrie Lam.