02 iulie 2019

Poliţia a evacuat protestatarii care au pătruns şi ocupat clădirea Legislativului din Hong Kong / Tump afirmă că manifestanţii de la Hong Kong doar vor democraţie

Mircea Olteanu

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat luni că protestatarii care au pătruns cu forţa şi ocupat clădirea Legislativului din Hong Kong vor democraţie pentru regiunea autonomă din China, informează site-ul cotidianului The Straits Times.

Sursă foto: Mediafax

"Ei bine, vor democraţie şi cred că majoritatea oamenilor îşi doresc o democraţie. Din păcate, unele guverne nu vor democraţie", le-a spus Trump reporterilor în legătură cu protestul violent de la Hong Kong.

"Doar despre asta este vorba. Este doar vorba despre democraţie. Nimic nu e mai bun".

Administraţia SUA a lansat un apel la calm către toate părţile implicate în incidentele violente desfăşurate luni la Hong Kong.

Protestatarii au ocupat clădirea în cursul unei manifestaţii ce a avut loc, luni, cu ocazia aniversării retrocedării oraşului către Guvernul de la Beijing, eveniment ce a avut loc în 1997.

Aflaţi în interiorul clădirii, protestatarii au vandalizat emblema Hong Kong-ului, au distrus piese de mobilier, au scris mesaje pe pereţi şi au arborat steagul folosit în perioada când oraşul era colonie britanică.

După miezul nopţii de luni spre marţi, sute de poliţişti au intervenit în forţă pentru a elibera clădirea, după ce anterior au cerut protestatarilor să plece.

Hong Kong-ul, care se bucură de o largă autonomie, este de mai multe săptămâni scena unor ample proteste provocate de un proiect de lege despre care criticii susţin că ar permite extrădarea dizidenţilor politici din Hong Kong pe teritoriul Chinei.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.