04 mai 2019

PMP va milita pentru nerecunoaşterea Kosovo şi a Crimeei, afirmă Traian Băsescu

Alexandru Costea

Fostul şef de stat Traian Băsescu a declarat că PMP va milita, în cadrul Parlamentului European, pentru nerecunoaşterea Kosovo, iar UE trebuie să se implice "foarte puternic" în problema tensiunilor dintre Kosovo şi Serbia.

Sursă foto: Mediafax

"O altă problemă pe care o avem este legată de situaţia din Balcanii de Vest, în mod deosebit tensiunile dintre Kosovo şi Serbia legate de problema comunităţilor sârbe din nordul Kosovo. Aici, poziţia noastră este că UE trebuie să se implice foarte puternic, cu atât mai mult cât Serbia este într-un calendar de negociere a Tratatului de aderare cu UE şi să patroneze o soluţie negociată. În continuare, ne menţinem poziţia pe care am avut-o de când eram preşedinte, că nu vom recunoaşte Kosovo, cum nu vom recunoaşte nici anexarea Crimeii. PMP va milita pentru aceste nerecunoaşteri", a declarat Traian Băsescu, într-o conferinţă de presă susţinută, sâmbătă la Constanţa.

Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Serbia în 2008. În timp ce Statele Unite şi majoritatea statelor Uniunii Europene i-au recunoscut independenţa, Serbia, Rusia şi China continuă să se opună declaraţiei Kosovo din 2008.

Traian Băsescu, cel care deschide lista candidaţilor PMP la europarlamentare, a fost sâmbătă prezent la Constanţa cu ocazia campaniei electorale derulate de partid la alegerile pentru PE din 26 mai.