Planul de apărare al NATO. Surse: Alianţa va avea nevoie de între 35 şi 50 de brigăzi noi pentru a se putea apăra de un posibil atac al Rusiei
Andreea SoareNATO va avea nevoie de între 35 şi 50 de brigăzi militare noi pentru a-şi putea concretiza noile planuri de apărare şi pentru a se apăra în faţa unui atac al Rusiei, spun surse militare pentru Reuters. O brigadă are între 3.000 şi 7.000 de militari, aşadar, crearea unui număr atât de mare de brigăzi prezintă câteva provocări pentru Alianţă.

La summitul NATO din Lituania, de anul trecut, liderii NATO au căzut de acord asupra unor planuri majore de apărare ale Alianţei, primele după mulţi ani, iar transformarea acestora în cerinţe concrete de la aliaţi a fost pregătită timp de un an pentru a fi prezentată la summitul de la Washington.
Astfel, liderii care vor participa la summitul din 9-11 iulie vor putea primi o actualizare a acestor planuri, după ce au fost identificate, de către planificatorii militari, nevoi în ceea ce priveşte numărul trupelor militare şi armele de care are nevoie Alianţa pentru a se apăra în faţa unui posibil atac al Rusiei.
„Apărarea antirachetă şi antiaeriană, armele cu bătaie mare, logistica şi grupurile mari de manevre terestre sunt câteva dintre priorităţile noastre”, a spus oficialul NATO, care a vorbit cu Reuters.
În ceea ce priveşte numărul crescut de militari, încă nu este clar cum ar putea Alianţa să răspundă acestor cerinţe, fie prin reorganizarea armatelor, fie prin noi recrutări, mai scrie Reuters.
De asemenea, a fost identificată şi o nevoie mai mare de sisteme antiaeriene pentru statele NATO, în special pentru Germania, care are pe teritoriul său hub-uri logistice esenţiale pentru NATO şi care, într-un posibil conflict cu Rusia, ar putea fi prima ţintă.
În prezent, Germania are, de exemplu, 9 sisteme PATRIOT, după ce a donat trei Ucrainei. În timpul Războiului Rece, avea 36 de astfel de sisteme, deşi chiar şi atunci s-a bazat şi pe sprijin aerian de la aliaţii NATO.
