03 iunie 2023

Plan de pace pentru Ucraina: Indonezia propune o zonă demilitarizată şi un referendum

Petru Mazilu

Indonezia propune o zonă demilitarizată şi un referendum organizat de ONU în zonele disputate de ruşi şi ucraineni în cadrul unui plan de pace pentru Ucraina.

Sursă foto: Mediafax

Ministrul indonezian al Apărării, Prabowo Subianto, a propus sâmbătă un plan de pace pentru războiul din Ucraina. Propunerea a fost făcută în faţa oficialilor din domeniul apărării din întreaga lume, reuniţi la Singapore. Planul indonezianului are mai multe puncte, inclusiv o încetare a focului „pe poziţiile actuale" şi stabilirea unei zone demilitarizate prin retragerea la 15 kilometri de la poziţia fiecărei părţi.

Zona demilitarizată ar trebui să fie monitorizată de o forţă de menţinere a păcii desfăşurată de Naţiunile Unite. De asemenea, planul prevede organizarea de către ONU a unui referendum „pentru a stabili în mod obiectiv dorinţele majorităţii locuitorilor din zonele disputate", potrivit Reuters.

Propunerea Indoneziei vine în urma vizitei preşedintelui indonezia Joko Widodo la Moscova şi Kiev, unde s-a oferit să joace rolul de mediator.

Preşedintele ucrainean Volodimr Zelenski a propus un plan de pace în 10 puncte, care presupune ca Rusia să îşi retragă toate trupele din Ucraina. Consilierul ucrainean Ihor Zhovkva a declarat că Ucraina nu este interesată de o încetare a focului care să consfinţească toate câştigurile teritoriale ruseşti.