Pirateria din Golful Guineei - O ameninţare africană pentru transportatorii europeni
Monitorul Apărării şi SecurităţiiLa începutul lunii noiembrie 2019, piraţii care acţionează în Golful Guineei au răpit 13 membri ai echipajelor a două nave aflate sub pavilionul unor state europene. Între timp, măsurile operaţionale care ar fi trebuit implementate pentru limitarea acestui fenomen trenează. În schimb continuă ”atelierele de lucru”, ”discuţiile” la nivel de experţi în lupta contra pirateriei. Timid, se fac şi exerciţii de pregătire a forţelor de securitate ale ţărilor în ale căror ape teritoriale îşi desfăşoară activitatea piraţii din zonă. Până la dislocarea unei forţe navale militare credibile, care să descurajeze acţiunile piraţilor, acţiune coroborată cu eliminarea cauzelor care conduc la piraterie, firme specializate pun la dispoziţia proprietarilor de nave comerciale noi tehnologii care să protejeze echipajul şi navele de atacurile piraţilor.

Cifrele vorbesc de la sine …
La mijlocul lunii august, Monitorul Apărării şi Securităţii publica un articol privind evoluţia pirateriei în Golful Guineei, în primele şase luni ale acestui an. De atunci, nu s-a schimbat mai nimic. La 14 octombrie, Biroul Maritim Internaţional (IMB) a făcut public raportul privind pirateria şi alte incidente pentru trimestrul al treilea din 2019.
Raportul subliniază că, în comparaţie cu primele nouă luni din 2018, numărul incidentelor de piraterie şi jaf armat executate împotriva navelor comerciale, în perioada similară din 2019, a scăzut. Dacă în primele trei trimestre din 2018 numărul actelor de piraterie şi al jafurilor armate se ridica la 156, în perioada similară din acest an au fost înregistrate 119 incidente. Din acest total, raportul precizează că în 95 dintre cazuri piraţii s-au urcat la bord, în timp ce asupra a 10 nave comerciale a fost executat foc cu arme automate. De asemenea, raportul precizează că echipajele au informat despre 10 tentative de atac, iar patru nave au fost sechestrate de piraţi. Numărul marinarilor luaţi ostatici a scăzut de la 112, în primele nouă luni din 2018, la 49 în perioada similară din acest an.
Cu toate că avem un trend pozitiv general, incidentele care implică arme de foc şi alte arme albe au rămas la un nivel constant. În acest an au avut loc 24 de incidente legate de ameninţări cu cuţitul şi 35 cu arme de foc, în timp ce în perioada similară a anului trecut numărul incidentelor se situa la 25, respectiv 37. Aceste statistici confirmă îngrijorarea IMB în ceea ce priveşte securitatea navelor comerciale şi a echipajelor acestora.
La începutul lunii noiembrie două nave sub pavilion norvegian, respectiv grecesc, au fost atacate de piraţi, iar o parte din membrii echipajele au fost luaţi ostatici.
Conform raportului amintit anterior, Golful Guineea rămâne o zonă cu risc ridicat pentru piraterie şi jaf armat. Acţiunile piraţilor din regiune însumează 86% din membrii echipajelor luaţi ostatici la nivel mondial şi 82% din cei răpiţi. Această realitate este confirmată şi de Directorul Camerei de Comerţ a Biroului Maritim Internaţional, Pottengal Mukundan care a declarat că ”deşi incidentele au scăzut numeric, Golful Guineei continuă să fie un focar pentru piraterie şi activităţi legate de jafuri armate. Acest fapt este dovedit de numărul în creştere a marinarilor răpiţi atât ca şi valoare absolută, cât şi ca frecvenţă”. În acelaşi timp, Pottengal Mukundan a precizat că ”armatorii şi proprietarii de nave trebuie să continue să raporteze toate incidentele pentru a avea o imagine clară a incidentelor din zonă, dar este nevoie de acţiuni urgente împotriva acestor infractori înainte ca fenomenul să nu mai poată fi controlat”.
Iar recentele incidente stârnesc nemulţumirea armatorilor europeni …
În ultimele luni, companiile de transport maritim au anunţat că în această regiune s-au produs mai multe incidente similare, printre care răpirea a opt membri ai echipajului unei nave germane în largul Camerunului, în luna august, precum şi a zece marinari turci în largul coastelor Nigeriei, în iulie.
Mai recent (2 noiembrie), nava ”Bonita”, aflată sub pavilion norvegian, a fost atacată în largul coastelor statului Benin, iar nouă dintre membrii echipajului au fost răpiţi. Ceilalţi membri ai echipajului care au reuşit să nu fie capturaţi au anunţat autorităţile din Benin şi proprietarul navei. Ulterior, nava a acostat în portul Cotonou.
După numai două zile (luni, 4 noiembrie), piraţii au atacat petrolierul grec ”Elka Aristotel” în largul coastei oraşului-port Lome, capitala Togo, şi au răpit patru marinari. Un marinar grec, doi filipinezi şi un georgian au fost luaţi ostatici după ce piraţii s-au urcat la bordul vasului la o distanţă de apx. 18 kilometri (11 mile) de port. În incident, unul dintre agenţii de securitate aflaţi la bordul navei a fost împuşcat.
În aceste condiţii, imediat după cele două incidente de la începutul lunii noiembrie, armatorii europeni şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la tendinţele de extindere a pirateriei din Golful Guineei, cerând factorilor de decizie europeni să întreprindă acţiuni concrete pentru a proteja navele comerciale care efectuează deplasări în regiune. Membrii Asociaţiei Armatorilor Comunităţii Europene (European Community Shipowners Association) au prezentat o serie de măsuri care ar putea fi luate pentru îmbunătăţirea situaţiei actuale. Acestea includ angajarea UE în discuţii cu guvernele statelor din Golful Guineei pentru a găsi o soluţii eficiente, pe uscat, pentru eliminarea cauzelor care generează acest fenomen. De asemenea, membrii ECSA au propus o prezenţă militară robustă a statelor membre UE în afara apelor teritoriale ale statelor riperane, precum şi sprijinirea structurilor judiciare şi de forţă ale statelor costiere prin consolidarea sistemelor judiciare şi a gărzilor de coastă prin dotare şi pregătire. Semnalul de alarmă lansat de membrii ECSA nu este decât un ”ecou” al îngrijorărilor exprimate la începutul acestui an, în cadrul unui simpozion cu privire la securitatea maritimă în Golful Guineei, organizat la sediul Organizaţiei Maritime Internaţionale (OMI) din Londra.
În acelaşi timp, Federaţia Muncitorilor Internaţionali din Transporturi a solicitat cooperarea mondială şi regională urgentă pentru combaterea pirateriei în Africa de Vest.
UE şi-a exprimat interesul pentru a furniza o forţă de patrulare maritimă comună în Golful Guineei. Dar asta se întâmpla în august, pe timpul unei reuniuni ministeriale a UE, când Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini declara: ”Am menţionat Golful Guineei ca un prim test pe care l-am putea avea pentru o misiune coordonată maritimă la nivelul UE […] Ar fi în plus faţă de operaţiunile militare pe care UE le desfăşoară în prezent sau le va desfăşura în viitor”.
Până la dislocarea unei forţe maritime militare …
Ameninţarea pirateriei impune din partea armatorilor pregătirea navelor comerciale şi a echipajelor pentru cele mai diverse situaţii care pot apărea.
”Aquashield Oil & Marine Services Limited” (AQS) este o companie cu capital integral nigerian, cu competenţe în domeniul serviciilor de securitate şi asistenţă maritimă. Flota sa cuprinde nave de intervenţie rapidă, nave de aprovizionare, remorchere şi alte nave destinate activităţilor maritime portuare. AQS este una dintre puţinele companii private care au o relaţie de colaborare cu forţele navale nigeriene pentru utilizarea personalului înarmat la bordul navelor comerciale.
În afara sistemelor de securitate deja existente la bordul navelor (camere de luat vederi, sârmă ghimpată, cameră de securitate cu posibilitatea comunicării cu exteriorul) care efectuează voiaje în zone afectate de fenomenul pirateriei, AQS propune un sistem nou, ne-letal. Sistemul se bazează pe imobilizarea ambarcaţiunii potenţialilor piraţi. Sistemul este deja montat pe toate navele din flota AQS şi constă în lansarea în direcţia navei atacatoare, cu ajutorul aerului comprimat, a unui cilindru din plastic. Odată lansat, din cilindru este eliberată o plasă sau o frânghie care înconjoară vasul ţintă. Atât frânghia, cât şi plasa plutesc până sunt ”agăţate” de elicea propulsorului navei ţintă, determinând oprirea motorului.
În concluzie
În iulie 2019, la Beijing a avut loc primul Forum de Pace şi Securitate China – Africa, la care au participat 100 de reprezentanţi din 50 de state africane, din care 15 miniştri ai apărării / şefi ai armatei.
Primul summit Rusia-Africa a avut loc în perioada 23-24 octombrie în Soci, Rusia, acesta marcând punctul culminant al întoarcerii Rusiei în Africa, peste 50 de lideri africani şi 3.000 de delegaţi fiind invitaţi. Summitul este un semn în plus al intensificării eforturilor Rusiei de a-şi cimenta relaţiile cu Africa, în condiţiile în care regiunea a devenit un câmp de bătălie pentru influenţă între UE, SUA şi China.
Şi UE a decis recent să-şi reanalizeze abordarea faţă de acordurile comerciale cu Africa. Ritmul lent de implementare a şase acorduri de parteneriat economic cu blocuri regionale africane a reprezentat o sursă de frustrare pentru Comisia Europeană. Comerţul UE-Africa se menţine la un nivel scăzut. Aproximativ 8% din exporturile UE şi sub 7% din importurile UE s-au dus şi au provenit din Africa în 2016. Germania, cea mai mare economie europeană, a organizat propriul summit, GABS, în care lideri guvernamentali locali şi din Africa se reunesc la fiecare doi ani pentru a discuta şi promova relaţii economice.
Cu toate acestea, niciuna din cele mai mari puteri ale lumii (SUA, China, Rusia, UE) nu se implică substanţial în contracararea pirateriei în Golful Guineei, deşi pierderile pentru companiile maritime comerciale sunt semnificative.
În aceste condiţii, deşi pirateria a scăzut la nivel mondial, ea continuă să rămână o ameninţare în largul coastelor din Benin şi ar putea stimula ”renaşterea” pirateriei din Somalia.
Până la dislocarea unei forţe militare credibile în zonă, pentru a se proteja cu adevărat împotriva ameninţării pirateriei, operatorii navali trebuie să utilizeze tehnologie de ultimă generaţie – indiferent dacă este vorba de protecţie pentru tancuri petroliere, cargouri sau nave de croazieră. Având măsurile de securitate adecvate, companiile maritime nu numai că îşi protejează membrii echipajului şi încărcătura, dar se bucură şi de încrederea deplină a clienţilor lor, care se pot asigura că nu îşi asumă niciun risc atunci când vine vorba de o deplasare în jurul coastelor africane.
