11 iunie 2024

Piloţii ucraineni, mai aproape de pregătirea în România. MApN a postat un proiect de OUG pentru finanţarea acestei iniţiative

Florin Jipa

MApN a pus în transparenţă publică proiectul de OUG prin care cheltuielile pentru instruirea piloţilor ucraineni în România sunt suportate de instituţia militară. Nu spune cand va începe instruirea şi nici despre câţi piloţi este vorba.

Sursă foto: Profimedia

Ministerul Apărării Naţionale a publicat pe site, pe 10 iunie, la transparenţă decizională, proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind finanţarea de către România a instruirii personalului ucrainean în cadrul facilităţii de instruire pentru personalul care operează aeronave F-16 din Baza Aeriană-Feteşti.

Conform acestuia, se aprobă suportarea de la bugetul de stat, prin bugetul MApN, a cheltuielilor pentru instruirea personalului ucrainean în cadrul facilităţii de instruire pentru personalul care operează aeronave F-16 din Baza Aeriană F-16 Feteşti.

Cheltuielile vor fi pentru cazare, transport, hrană, combustibil avion, ore simulator.

România a pus la dispoziţie infrastructura, în timp ce Olanda a trimis aparate F16 şi compania Lockheed Martin a adus instructorii şi tehnicienii.

Chiar dacă Centrul de instruire funcţionează deja de câteva luni, acolo sunt pregătiţi doar piloţi români. Ministerul Apărării Naţionale a întârziat cu aprobarea bazei legale, în condiţiile în care piloţii ucraineni au finalizat instruirea în alte ţări şi se aşteaptă ca în această vară primii piloţi să fie transferaţi în Ucraina pentru a participa la primele misiuni reale de luptă.

Ţara noastră şi-a asumat această misiune încă din 11 iulie 2023, în marja Summitului NATO de la Vilnius, alături de Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, Suedia şi Regatul Unit.

România şi-a reafirmat sprijinul pentru această iniţiativă în octombrie 2023, prin declaraţia comună a preşedinţilor României şi Ucrainei, cu prilejul vizitei la Bucureşti a preşedintelui Zelenski.

Cu toate acestea, a fost nevoie de alte opt luni ca proiectul de OUG, care are doar două articole, trei paragrafe, să fie postat pe site-ul MApN.