26 noiembrie 2020

Piloţii canadieni de la Kogălniceanu, exerciţiu deasupra Mării Negre cu distrugătorul USS Donald Cook

Florin Jipa

Piloţii canadieni dislocaţi în baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu au desfăşurat, în seara zilei de 23 octombrie, un exerciţiu întrunit la care a participat o aeronavă NATO E3A AWACS, un avion american de cercetare maritimă P-8A şi membrii echipajului distrugătorului USS Donald Cook, a anunţat Alianţa printr-un comunicat de presă.

Sursă foto: Air Task Force Romania

Acţiunea s-a desfăşurat în Marea Neagră şi a fost coordonată de Centrul aliat de Operaţii Aeriene Multinaţionale din Torrejon, Spania.

„Exerciţiul a fost, în principal, despre creşterea interoperabilităţii în cadrul NATO. A dat piloţilor noştri şansa să lucreze cu operatorii tactici de la bordul distrugătorului american. Acest tip de integrare este critic pentru abilitatea noastră să participăm la operaţii militare NATO în viitor,” a declarat locotenent-colonelul David McLeod, comandantul Grupării de forţe aeriene – România.

Distrugătorul USS Donald Cook a intrat, pe 23 noiembrie, în Marea Neagră, pentru a executa misiuni NATO de patrulare şi a participa la exerciţii comune cu ţări aliate şi partenere din regiune.

Este a şaptea navă americană care intră în Marea Neagră de la începutul anului, a anunţat Marina SUA.