PHOENIX EXPRESS ENDEX - Încheierea unui exerciţiu militar în Marea Mediterană
Monitorul Apărării şi Securităţii
În perioada 26 martie – 6 aprilie 2019, a avut loc exerciţiul militar Phoenix Express în Marea Mediterană.
La exerciţiu au participat nave de luptă şi din cadrul gărzilor de coastă din Belgia, Canada, Danemarca, Grecia, Italia, Libia, Malta, Mauritania, Maroc, Olanda, Spania, Tunisia, Marea Britanie, precum şi Statele Unite, în calitate de naţiune lider.
Potrivit Comandamentului American pentru Africa (AFRICOM), obiectivul exerciţiului din acest an a constat în dezvoltarea capacităţilor operaţionale, a cooperării şi coordonării între ţările participante în domeniul protecţiei rutelor maritime şi de aprovizionare, prin consolidarea supravegherii şi combaterea actelor ilegale, în special a traficului de arme şi a celui de droguri.
Aflat la cea de a 15-a ediţie, Phoenix Express este un exerciţiu sponsorizat de AFRICOM şi facilitat de Flota a 6-a americană, menit să îmbunătăţească cooperarea şi colaborarea regională în domeniul maritim, să perfecţioneze schimbul de informaţii şi capacităţile operaţionale, pentru a creşte siguranţa şi securitatea în bazinul Mării Mediterane. În acest an exerciţiul a fost găzduit de Maroc.
În cadrul festivităţii de deschidere a exerciţiului, ce a avut loc la Casablanca, generalul Roger L. Cloutier comandantul forţelor terestre din Africa (USARAF) a afirmat că ”provocările actuale de securitate ale Africii sunt unele dintre cele mai diverse din lume, de la insurgenţe, conflicte armate, trafic ilicit şi pescuit ilegal. De aceea trebuie să ne antrenăm în luptă atât individual, la nivelul fiecărei naţiuni, cât şi ca o forţă comună. Cooperarea şi colaborarea militară continuă ne asigură un mediu maritim sigur şi stabil în jurul continentului african, care aduce pace, securitate, încurajează comerţul şi creşterea prosperităţii pentru toate naţiunile.”
Pentru prima dată, în cadrul exerciţiilor de acest fel, a fost inclusă o etapă în care s-a testat capacitatea agenţiilor de aplicare a legii din ţările participante de a desfăşura acţiuni de urmărire a actorilor ilegali ai fiecărei naţiuni şi în cooperare cu alte ţări.
Tranzitând haşişul provenit din Maroc, cocaina din America de Sud şi heroina din regiunea Oceanului Indian, Marea Mediterană deschide poartă pentru comerţul cu droguri ilicite şi persoane către Europa.
La mijlocul anului trecut, Fabrice Leggeri, şeful autorităţii responsabile pentru controlul frontierelor comunitare (Frontex) afirma că se teme de creşterea numărului refugiaţilor care aleg ruta din vestul Mediteranei, prin Maroc spre Spania, în condiţiile în care atât călăuzele, cât şi imigranţii au înţeles că drumul prin Libia este tot mai dificil. Leggeri a mai adăugat ”pe drumul dintre Maroc şi Spania reţele criminale fac trafic nu doar de persoane, ci şi de droguri în stil mare. Aproape jumătate din stupefiantele descoperite de Frontex la graniţele externe ale Uniunii Europene au fost localizate în Spania şi Maroc - circa 65 de tone”.
În aceste condiţii cooperarea la nivel naval între SUA, ţări UE şi nord-africane la Marea Mediterană trebuie privită ca unul dintre mijloacele cele mai utile pentru gestionarea problemelor de securitate regională, care afectează atât Europa, cât şi Africa.
Exerciţiul militar anual Phoenix Express este un exemplu al acestei cooperări.
