24 iulie 2018

Phil Hogan: UE trebuie să riposteze dur la măsurile comerciale aplicate de Donald Trump

Mihai Draghici

Uniunea Europeană trebuie să riposteze dur la măsurile comerciale aplicate de preşedintele SUA, Donald Trump, şi să îl "readucă unde îi este locul", afirmă comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, care pledează pentru acorduri cu statele americane, pentru a evita Casa Albă.

"Eu sunt adeptul abordărilor dure. Pentru că, după cum bine ştiţi, nu îmi plac abordările blânde. Metoda pentru o persoană care încearcă să te intimideze într-un mod iresponsabil este să îi ripostezi prin intimidare", a declarat Phil Hogan, citat de publicaţia Irish Times.

"Dacă Uniunea Europeană, care are 500 de milioane de locuitori, este unită, vom reuşi să îi arătăm preşedintelui Donald Trump eroarea în care se află. O atitudine fermă şi constantă îl va readuce pe acest om unde îi este locul. Pentru că, altfel, el va continua cu toate activităţile economice, dacă reuşeşte să scape fără urmări după aceste măsuri", a subliniat oficialul UE, denunţând "atitudinea naţionalistă" a lui Donald Trump.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se va deplasa miercuri în Statele Unite, pentru discuţii pe teme comerciale, în contextul în care preşedintele SUA, Donald Trump, a impus taxe vamale la importurile de oţel şi aluminiu din Uniunea Europeană.

Comisarul UE pentru Agricultură propune o strategie pentru a evita negocierile cu Preşedinţia SUA pe teme comerciale. "Trebuie să mergem la nivelul de mai jos, la cel administrativ, la sistemul federal, direct la statele americane, în loc să ne mai bazăm pe Casa Albă", a spus el.

Înaintea vizitei lui Jean-Claude Juncker la Washington, Donald Trump a reiterat ideea aplicării de taxe vamale. "Taxele sunt cea mai bună metodă! Fie un stat care a tratat SUA incorect în materie de comerţ negociază un acord corect, fie va fi lovită de tarife. Este atât de simplu; toată lumea vorbeşte. Noi suntem puşculiţa care este jefuită. Totul va fi foarte bine!", a transmis Donald Trump marţi prin Twitter.