08 octombrie 2019

Phenianul critică intenţia SUA şi a marilor puteri europene de aborda la ONU subiectul testelor balistice efectuate de Coreea de Nord

Mircea Olteanu

Coreea de Nord avertizează că va depune eforturi suplimentare de apărare a suveranităţii sale dacă chestiunea testelor balistice efectuate de Phenian va fi discutată în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, la cererea Germaniei, Franţei şi Marii Britanii, a declarat un oficial nord-coreean.

Sursă foto: Mediafax

Kim Song, ambasadorul Coreei de Nord la ONU, a afirmat luni că SUA se află în spatele cererii ţărilor europene de discutare a subiectului testelor balistice nord-coreene în cadrul unei şedinţe a Consiliului de Securitate, programată marţi.

"Ştim bine că Statele Unite se află în spatele acţiunilor impure ale Marii Britanii, Franţei şi Germaniei", a afirmat Kim, relatează agenţia Yonhap, citând Reuters. "Statele Unite şi adepţii săi ar trebui să ţină cont de faptul că dacă ridică problema măsurilor noastre de auto-apărare la şedinţa Consiliului de Securitate al ONU va spori şi mai mult dorinţa noastră de a ne apăra suveranitatea," a adăugat oficialul.

Cererea celor trei ţări europene vine după ce, săptămâna trecută, Coreea de Nord a testat o rachetă balistică lansată de pe un submarin.

Testul a avut loc cu puţin timp înainte de reluarea temporară a negocierilor între SUA şi Coreea de Nord pe tema denuclearizării. Însă oficialii de la Phenian au întrerupt negocierile, dând vina pe SUA pentru că nu a adus noi propuneri privind depăşirea impasului în relaţiile dintre cele două state.

De asemenea, regimul de la Phenian a ameninţat că va renunţa la un moratoriu autoimpus privind efectuare de teste cu arme atomice şi rachete intercontinentale.