22 august 2018

Petro Poroşenko: Ucraina nu va accepta condiţiile Rusiei privind rezolvarea conflictului din Donbas

Teodora Marinescu

Kievul nu va accepta niciodată condiţiile impuse de Moscova pentru rezolvarea conflictului din Donbas, a afirmat miercuri preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, în cadrul unei întâlniri cu foşti participanţi în operaţiunile militare din regiune, relatează site-ul agenţiei Tass.

Poroşenko a acuzat din nou Rusia de agresiune şi de refuzul de a găsi o soluţie paşnică a problemei.

"Cheia pentru pace nu poate fi găsită nici la Kiev, nici la Washington, nici la Bruxelles. Kremlinul deţine cheia pentru pace. Dar dacă cineva va încerca să ne oblige să impunem termenii Rusiei, aş vrea să subliniez faptul că acest lucru este inacceptabil, nu doar pentru preşedinte, ci pentru întreaga naţiune ucraineană, deoarece nu aceasta este calea către pace", a declarat Poroşenko.

"Avem o armată puternică, sunt convins că vom ajunge la pace", a adăugat preşedintele ucrainean, afirmând că următoarele alegeri prezidenţiale, parlamentare şi locale vor garanta că nu va exista o întoarcere la "imperiul rus".

Următoarele alegeri prezidenţiale şi parlamentare din Ucraina vor avea loc în anul 2019.

Conflictul militar din regiunile Doneţk şi Lugansk, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi separatişti proruşi, a izbucnit în 2014, după înlăturarea Administraţiei proruse de la Kiev, şi s-a soldat până în prezent cu aproximativ 10.000 de morţi. Acordul de la Minsk, care prevede încetarea ostilităţilor, a fost încălcat în mod frecvent.