26 mai 2018

Peste o sută de palestinieni au fost răniţi în urma unor confruntări cu armata israeliană

Marian Avram

Peste o sută de palestinieni au fost răniţi în urma confruntărilor cu armata israeliană produse vineri în timpul protestelor de la frontiera Fâşiei Gaza cu Israelul, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

Câteva mii de palestinieni au participat la un nou protest în cadrul "Marşului întoarcerii", organizat de mişcarea islamistă Hamas pentru încurajarea revenirii refugiaţilor palestinieni pe teritoriul israelian.

Majoritatea protestatarilor au păstrat distanţa faţă de forţele israeliene şi au rămas la aproximativ 800 de metri de gardul de securitate. Zeci de manifestanţi au avansat până la 300 de metri de trupele israeliene şi au incendiat cauciucuri, iar unii dintre ei au mers până la gardul de securitate şi au încercat să-l smulgă. Ca reacţie, trupele israeliene au folosit gaze lacrimogene şi muniţie de luptă.

Potrivit medicilor palestinieni, 109 persoane au fost rănite.

Zeci de palestinieni au murit în confruntări cu armata israeliană de la începerea, pe 30 martie, a protestelor săptămânale la frontiera Fâşiei Gaza cu Israelul. Armata israeliană a fost acuzată în mai multe rânduri de folosirea disproporţionată a forţei.