16 mai 2019

Peste 50 de persoane au murit în urma confruntărilor dintre Armata egipteană şi islamişti în Peninsula Sinai

Andrei Vacaru

Cel puţin 47 de islamişti şi cinci militari egipteni au murit în urma unei ofensive a Armatei egiptene în Peninsula Sinai împotriva grupării teroriste Stat Islamic (ISIS), potrivit informaţiilor publicate de forţele armate, citate de Al Jazeera.

Sursă foto: Mediafax

Potrivit declaraţiilor reprezentanţilor Armatei, membrii ISIS deţin „arme de diverse tipuri, muniţie, dispozitive explozive”. Printre militarii egipteni ucişi în conflict se numără şi un ofiţer. Autorităţile de la Cairo au informat că au 158 de persoane au fost reţinute.

Forţele armate egiptene au neutralizat 385 de dispozitive explozive destinate unor atacuri planificate asupra forţelor de securitate. Armata nu a specificat exact momentul petrecerii acestor evenimente, însă a explicat că operaţiunea este parte a eforturilor autorităţilor egiptene de a destructura grupările armate din regiune.

Peninsula Sinai, din nord-estul Egiptului, este puternic afectată de violenţele provocate de luptătorii ISIS. Armata egipteană a lansat în februarie 2018 o operaţiune la nivel naţional împotriva grupărilor islamiste, cu precădere împotriva celor din Sinai. Aproximativ 650 de islamişti şi 45 de militari au fost ucişi de la începutui ofensivei, potrivit Armatei.