20 octombrie 2020

Peste 50 de foşti oficiali din informaţii avertizează: din nou, Rusia intervine în alegerile americane

Florin Jipa

Peste 50 de foşti oficiali din informaţiile americane au semnat, luni, o scrisoare prin care spun că incidentul legat de laptopul lui Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, candidat la prezidenţiale din partea democraţilor, are toate elementele clasice ale unei operaţii ruseşti de informaţii.

Sursă foto: Mediafax

„Este timpul ca Rusia să nu mai intervină în procesul electoral al democraţiei noastre,” au scris aceştia în scrisoarea deschisă, conform mai multor publicaţii de peste ocean, printre care Business Insider şi Politico.

Aceştia consideră că articolele publicate de New York Post, inspirate din e-mail-urile luate din memoria calculatorului lui Hunter, abandonat la un service IT, arată foarte mult ca o opreaţie informaţională susţinută de Rusia.

„Vrem să accentuăm că nu ştim dacă e-mail-urile, transmise la New York Post de către avocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, sunt adevărate sau nu şi nu avem dovezi despre implicarea Rusiei, dar experienţa noastră ne fac foarte suspicioşi referitor la faptul că guvernul rus joacă un rol semnificativ în acest caz,” au scris aceştia în scrisoare.

FBI investighează acum dacă aceste e-mail-uri sunt parte a unei operaţiuni de informaţii externe, în baza unui articol al Washington Post prin care Giuliani ar fi fost ţinta unui serviciu de informaţii rusesc.

În timpul alegerilor din 2016, a fost un alt scandal, în care ofiţeri ruşi de informaţii ar fi sustras e-mail-uri de la contracanditata de atunci a lui Donald Trump, Hillary Clinton, pe care mai apoi le-au făcut publice.