05 mai 2019

Peste 450 de rachete, lansate din Fâşia Gaza spre Israel/ Armata israeliană a răspuns cu raiduri aeriene/ Un civil israelian şi 11 palestinieni, decedaţi în urma confruntărilor

Mircea Olteanu | Bianca Pavaluca

Peste 450 de rachete au fost lansate de către militanţii din Fâşia Gaza spre Israel, în cursul zilei de sâmbătă, la care armata israeliană a răspuns prin bombardarea a peste 100 de poziţii Hamas din Fâşia Gaza, relatează CNN.

Sursă foto: Mediafax

UPDATE 10:20 - Un bărbat de 58 de ani a murit, duminică, în oraşul Ashkelon, în urma rănilor de şrapnel suferite după ce o rachetă lansată din Fâşia Gaza a căzut în apropierea casei sale, acesta fiind primul civil israelian decedat în urma tirurilor de rachete în ultimii cinci ani.

Bărbatul a suferit răni la nivelul stomacului şi pieptului după ce o rachetă a căzut în apropierea casei sale în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică. A fost transportat de urgenţă la un spital din Ashkelon, fiind declarat mort la scurt timp, informează site-ul de ştiri Ynet.

UPDATE 09:50 - Noi tiruri de rachete ale militanţilor din Fâşia Gaza asupra Israelului au fost raportate duminică dimineaţa, relatează AFP.

Militanţi palestinieni din Fâşia Gaza au lansat sâmbătă peste 450 de rachete spre zonele israeliene Ashkelon, Rehovot, Sderot, Ashdod, Sha'ar HaNegev şi Eshkol. Numeroase rachete au fost interceptate de sisteme antibalistice israeliene.

În replică, tancuri şi avioane militare israeliene au atacat poziţii islamiste din Fâşia Gaza, atacurile din ultimele două zile soldându-se cu moartea a 11 palestinieni, inclusiv doi militanţi islamişti.

Trei israelieni au fost răniţi de către rachetele lansate din Fâşia Gaza, iar patru palestinieni au fost ucişi în urma atacurilor aeriene israeliene.

 

 

Organizaţia Naţiunilor Unite a transmis că lucrează împreună cu autorităţile din Egipt pentru reinstaurarea unui armistiţiu.

Printre ţintele vizate de atacurile aeriene israeliene s-a numărat şi sediul agenţiei de presă turce Anadolu din Fâşia Gaza, lucru condamnat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

„Condamnăm dur atacul israelian asupra birourilor agenţiei de presă Anadolu din Fâşia Gaza. Turcia şi agenţia Anadolu vor continua să spună lumii despre terorismul israelian şi despre atrocităţile comise în Fâşia Gaza”, a declarat Erdogan prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter.

De asemenea, şi ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a criticat atacul care a vizat agenţia de presă, menţionând că acţiunile Israelului reprezintă crime împotriva umanităţii.