09 martie 2018

Peste 20 de jurnalişti au fost condamnaţi la închisoare în Turcia, cei mai mulţi pentru terorism

Mircea Olteanu

O instanţă din Istanbul a condamnat 25 de jurnalişti la închisoare pentru legături cu organizaţia clericului musulman Fethullah Gulen, un fost aliat al preşedintelui Recep Erdogan, care însă este acum acuzat de Turcia că ar fi orchestrat lovitura de stat eşuată din 2016, informează postul France 24.

Sursă foto: Mediafax

Jurnaliştii au primit sentinţe de până la 7 ani şi jumătate de închisoare, cei mai mulţi pentru apartenenţă la o organizaţie considerată drept teroristă de autorităţile turce.

O mare parte din jurnaliştii condamnaţi au lucrat pentru cotidianul Zaman, cea mai importantă instituţie media cu legături cu Gulen. Controlul asupra cotidianului a fost preluat în martie 2016 de autorităţi.

Harlem Desir, reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, s-a declarat îngrijorat în legătură cu decizia justiţiei turce, afirmând că "acuzaţiile severe nu au fost niciodată dovedite în cursul investigaţiei" şi îndemnând Turcia să elibereze jurnaliştii.

Luna trecută, o instanţă turcă a condamnat la închisoare pe viaţă trei jurnalişti proeminenţi - Nazli Ilicak şi fraţii Mehmet şi Ahmet Altan - pentru legături cu Gulen.

Clericul musulman Fethullah Gülen, fost aliat al lui Recep Tayyip Erdogan şi lider al Mişcării Gülen (Hizmet), care trăieşte în autoexil în statul american Pennsylvania, a negat orice implicare în complotul eşuat şi îl acuză pe Erdogan că încearcă să acapareze şi mai multă putere.

În urma tentativei de lovitură de stat din luna iulie 2016, autorităţile turce au arestat peste 50.000 de persoane, iar 140.000 de funcţionari publici şi militari au fost suspendaţi din funcţii ori demişi. Persoanele vizate de anchete sunt suspectate că ar avea legătură cu Fethullah Gulen, un cleric musulman acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat militară.