15 mai 2018

Peste 100 de angajaţi din industria de Apărare, protest în faţa Guvernului. Nemulţumirile sindicaliştilor

Oana Despa

Peste 100 de angajaţi din industria de Apărare pichetează sediul Guvernului, aceştia fiind nemulţumiţi că de cinci luni nu şi-au luat salariile, dar şi de lipsa investiţiilor şi de deficitul de personal. Miercuri, aceştia urmează să iasă din nou în stradă.

"Oamenii ăştia nu au luat salariile de 5 luni de zile. Poate cineva să trăiască fără bani în ziua de astăzi? Nu. Este prima nemulţumire şi cea mai de baza la ora actuală. Suntem neputincioşi în faţă lor pentru că nu ne iau în calcul se pare. Continuăm protestele", a declarat, pentru MEDIAFAX, Constanin Tănăsoiu, lider de sindicat.

Sindicaliştii au precizat că sunt restanţe de plată pentru 800 de angajaţi din domeniu, dar şi că nu există investiţii, iar utilajele pe care lucrează sunt vechi.

"Ne nemulţumeşte acest pin-pong pe care îl joacă diverse instituţii din România în frunte cu MApN. (...) Acest ping-pong ascunde un munte uriaş de corupţie şi intetese financiate asupra a ceea ce a mai rămas din industria de Apărare, iar oamenii de lângă mine sunt cei care decontează lună de lună mizeriile din vârful unor instituţii. Pentru ceea ce se întâmplă cu industria de Apărare, principala vină trebuie localizată de MApN. Pentru mine, ceea ce se întâmplă are legătură ori cu corupţia, ori cu prostia, ori un hibrid din cele două", a explicat Dumitru Cistin.

Sindicatele din industria de Apărare din cadrul CNS Cartel ALFA şi BNS vor protesta şi miercuri în faţa Guvernului, între orele 11.00 şi 13.00.

"Legea 232/2016, privind industria naţională de apărare, prevede nişte facilităţi de care beneficiază filialele din această industrie. Astfel, la fiecare început de an trebuie să se emită o Hotărâre de Guvern prin care se alocă fondurile necesare menţinerii specialiştilor în sector. Este o problemă majoră de securitate păstrarea personalului calificat din domeniu. Astfel, aceşti oameni se orientează către alte sectoare care au nevoie de specialişti. De asemenea, este urgentă găsirea unor soluţii de salarizare decentă pentru atragerea tinerilor în acest domeniu, ceea ce ar duce la o majorare a producţiei şi la un câştig mai mare pentru bugetul de stat", reiese dintr-un ciomunicat de presă transmis, luni, de Sindicatul CNS Cartel Alfa.

Sindicaliştii susţin că nu s-a realizat o planificare a minimului de investiţii care ar putea să ajute societăţile din industria de apărare în dezvoltarea relaţiilor comerciale, astfel încât societăţile româneşti să poată intra în competiţia de pe piaţa mondială.

De asemenea, CNS Cartel Alfa cere ca aceste societăţi comerciale să fie transformate în agenţii naţionale, aşa cum prevede Uniunea Europeană, astfel încât ele să nu funcţioneze după principiile concurenţei în materie pe piaţa liberă, ci după o strategie naţională în domeniu.

"Modificarea legii offset-ului, pentru impunerea obligativităţii ca un procent din contractele de achiziţie de tehnică militară să fie investite în economia Românească, astfel încât să se asigure ca din totalul de 2% din PIB o parte să rămână în ţară şi să ajute la dezvoltarea industriei de profil autohtone. In contextul în care guvernul actual, partidele politice care îl susţin, cât şi cel anterior susţin că sectorul de apărare reprezintă o prioritate, cerem ca acest lucru să se concretizeze în respectarea angajamentelor şi rezolvarea de urgenţă a problemelor semnalate", se mai artă în comunicatul sindicatului.