05 aprilie 2021

Peste 100 de amirali turci în retragere au semnat o scrisoare deschisă prin care se împotrivesc construirii Canalului Istanbul. Cel puţin 10 dintre aceştia au fost ulterior reţinuţi de autorităţi

Andreea Soare

Mai mulţi amirali şi ofiţeri ai Marinei în retragere au semnat o scrisoare deschisă prin care avertizează asupra pericolelor construirii canalului de navigaţie de la Istanbul, cel mai mare dintre acestea fiind afectarea Convenţiei de la Montreux, transmite France24. Reacţia oficialilor turci nu a întârziat să apară, aceştia criticând scrisoarea amiralilor care a dus, ulterior, la arestarea a 10 dintre ei.

Sursă foto: Profimedia

Turcia a aprobat, luna trecută, o serie de planuri pentru dezvoltarea unui canal de navigaţie în Istanbul, similar canalelor Panama sau Suez, deschizând, astfel, o dezbatere asupra Convenţiei de la Montreux din 1936.

Acest canal reprezintă unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Acesta doreşte să transforme infrastructura Turciei prin noi aeroporturi, poduri, şosele şi tuneluri.

Oficialii turci argumentează construirea acestui canal prin nevoia de a mai lua din presiunea exercitată asupra Strâmtorii Bosfor, una dintre cele mai aglomerate din lume, doar anul trecut fiind tranzitată de 38.000 de nave.

Potrivit amiralilor, pe lângă efectele asupra mediului, noul canal ar submina Convenţia de la Montreux. Această Convenţie garantează trecerea liberă prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele a navelor comerciale pe timp de pace şi de război. De asemenea, reglementează folosirea strâmtorii de către nave militare din state care nu au deschidere la Marea Neagră.

Noul canal ar permite navalor să tranziteze între Marea Mediterană şi Marea Neagră fără a trece anumite părţi ale strâmtorilor, care sunt incluse în tratat.

În scrisoarea deschisă, 103 ofiţeri în retragere ai Marinei Turciei susţin că este „periculos” să se deschidă o dezbatere asupra Convenţiei de la Montreaux, care „apără cel mai bine interesele turce”.

În urma acestei scrisori, judecătorii din Ankara au iniţiat o investigaţie: „Nu doar cei care au semnat scrisoarea, ci şi cei care i-au încurajat vor răspunde în faţa legii”, a declarat Fahrettin Altun, secretarul de presă al preşedintelui Erdogan.

Luni dimineaţă, autorităţile din Ankara au reţinut 10 din cei 103 amirali în retragere care au semnat scrisoarea deschisă. De asemenea, alţi 3 amirali trebuie să se prezinte în faţa autorităţilor în trei zile, decizia de a nu-i reţine fiind bazată pe vârsta înaintată a acestora.