23 iunie 2019

Personalului firmelor contractante americane dintr-o bază militară irakiană ar fi putut fi evacuate

Marinela Sarbu

Purtătorii de cuvânt ai armatelor irakiene şi americane au negat sâmbătă că forţele americane se pregăteau să evacueze sute de angajaţi ai companiilor Lockheed Martin Corp şi Sallyport Global de la o bază militară irakiană unde lucrează precum contractanţi, relatează Reuters.

Patru surse militare, care au vorbit cu Reuters sub condiţia anonimatului, au declarat vineri că cele două firme constructoare se pregăteau să părăsească baza militară Balad, care găzduieşte forţele SUA, situată la aproximativ 80 de kilometri nord de Bagdad pentru "potenţiale ameninţări de securitate", fără să spună care ar putea fi aceste ameninţări.

Una dintre sursele militare şi o a cincea sursă au mai spus că evacuarea a fost anulată sâmbătă după ce personalul militar american şi irakian a asigurat companiilor că măsurile de siguranţă în jurul bazei ar fi fost intensificate.

Purtătorii de cuvânt militari irakieni şi americani au negat existenţa unor planuri de evacuare, pe care sursele le-au dezvăluit într-o perioadă în care tensiunile regionale sunt din ce în ce mai mari între Statele Unite şi Iran, care se învecinează cu Irakul.

"În acest moment nu există planuri de evacuare a personalului din Balad ... Ar trebui să existe ameninţări sporite pentru poporul nostru, forţele aeriene ale SUA vor pune în aplicare măsuri pentru a asigura protecţia necesară", a declarat colonelul Forţelor Aeriene, Kevin Walker.

O sursă de securitate familiară cu una dintre operaţiunile companiei a afirmat că conducerea acesteia a informat personalul la începutul zilei de sâmbătă că planul de evacuare pentru ambele companii, care era pregătit încă de vineri, a fost anulat.