04 iunie 2021

Pentru prima dată, portavionul britanic Queen Elizabeth şi cel francez Charles de Gaulle au acţionat împreună

Florin Jipa

Sursă foto: Marina Regala

Marina regală a anunţat că, pentru prima dată, grupările de nave ale portavioanelor HMS Queen Elizabeth şi FS Charles de Gaulle au acţionat împreună în Marea Mediterană.

„Au arătat o putere englezo-franceză navală şi aeriană impresionantă,” a postat Marina regală pe o reţea de socializare.

Portavionul HMS Queen Elizabeth, însoţit de alte opt nave şi un submarin, are parte de prima sa dislocare operaţională, în Asia.

Portavionul în valoare de 3 miliarde de lire, alături de opt aeronave F-35B ale Forţelor Regale Britanice la bord, au pornit în misiune pe 24 mai, alături de alte şase nave ale Forţelor Regale Britanice, inclusiv HMS Defender şi HMS Diamond, un submarin, 14 elicoptere navale şi un regiment de marinari militari.

Grupul de nave, care va vizita India, Japonia, Coreea de Sud şi Singapore, va include, de asemenea, şi nava de luptă USS The Sullivans şi fregata olandeză HNLMS Evertsen.

O parte din grupul de nave va merge, apoi, spre Marea Neagră, pentru a sprijni operaţiunile de securitate maritimă ale NATO, în contextul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina.

Portavionul HMS Queen Elizabeth, prima misiune în Asia, luna viitoare. Grupul britanic de nave va vizita peste 40 de ţări