10 aprilie 2024

Pentru prima dată, Lockheed Martin dezvăluie racheta hipersonică Mako, la un târg de armament. Racheta este compatibilă pentru aeronavele F-16, F-35, F-15, F-22 şi F-18

Florin Jipa

Lockheed Martin şi CoAspire au dezvăluit noua rachetă hipersonică multi-misiune Mako, la Expoziţia Sea Air Space 2024, din această săptămână, arată Naval News.

Sursă foto: Naval News

„Pentru Marina SUA, acesta este un sistem multi-misiune, foarte capabil, accesibil, aşa că veţi ţine multe ţinte în pericol cu un singur sistem de arme care este gata acum", a declarat Rick Loy, manager senior de program la divizia de control al rachetelor şi focului companiei, pentru Naval News.  

Mako, numele derivat de la cel mai rapid rechin din mare, este prezentat Marinei SUA de către Lockheed Martin pentru viteză, accesibilitate şi versatilitate.

Potrivit oficialilor Lockheed Martin, este pentru prima dată când rachete hipersonice au fost afişate public de la începutul dezvoltării lor, în urmă cu peste şapte ani.

Un grafic redat de companie la standul CoAspire arată un F-35A al Forţelor Aeriene ale SUA care lansează şase rachete hipersonice în succesiune rapidă, atât din suporturi externe, cât şi interne.

În ciuda designului lui Mako, Loy a declarat că acest sistem nu a fost destinat programului anti-suprafaţă Hypersonic Air Launched Offensive (HALO) al Marinei SUA, care îşi propune să aducă o capacitate anti-navă de ultimă generaţie la aeronavele Super Hornets.

În schimb, Mako a fost oferta iniţială a companiei Lockheed Martin pentru programul Stand In Attack Weapon (SiAW) al Forţelor Aeriene ale SUA, care urmărea să ofere aeronavelor capacitatea de a lovi sistemele adversarului care alcătuiesc o zonă restricţionată A2/AD (Anti-Acess/Area Denial).

Ţintele enumerate în documentele bugetare includ sisteme de rachete şi de apărare aeriană, pe care Loy le-a specificat în explicaţia sa privind ţintirea multi-misiune a lui Mako.

Cel mai probabil, rachetele Mako vor fi pentru export, deoarece contractul de peste 700 milioane dolari pentru Forţele Aeriene ale SUA a fost câştigat de compania Northrop Grumman, cu un sistem care se bazează pe programul Advanced Anti-Radiation Guided Missile – Extended Range (AARGM-ER) al Marinei. Având în vedere această valoare de referinţă, se aşteaptă ca SiAW să ajungă la cel puţin 300-350 de kilometri, arată Naval News.

Potrivit lui Loy, Mako este compatibil cu orice aeronavă care are sistemul de prindere BRU-32, adic poate fi folosit de aeronave F-35, F-22, F-16, F-15 şi F-18. Compania nu a dezvăluit informaţii importante despre specificaţiile rachetei, cum ar fi raza de acţiune, modul de ghidare, sistemele de protecţie la bruiaj etc.