13 mai 2024

Pentagonul vrea ca forţele pentru operaţii speciale americane să poată antrena armatele statelor aliate SUA pentru „războaie neconvenţionale împotriva unor agresori externi”

Andreea Soare

Departamentul Apărării din SUA a trimis o cerere Congresului pentru aprobarea extinderii autorizării forţelor speciale de a antrena şi echipa ţările aliate SUA pentru războaie împotriva agresorilor externi, scrie Defense News.

Sursă foto: Mediafax

Pentagonul a făcut cererea legislativă Congresului în aprilie şi aceasta presupune extinderea scopului acestei autorizări – de obicei folosită pentru activităţi de contraterorism, contranarcotive şi securitatea graniţelor – să includă şi „operaţiuni de rezistenţă” şi ”operaţiuni externe pentru apărarea internă”.

„Investiţia în capacitatea sistemului intern şi stratificat de apărare al Taiwanului este un efort semnificativ; operaţiunile de cooperare în securitate, activităţile şi investiţiile prezente se adresează, totuşi, doar parţial nevoilor existente”, se arată în propunerea Pentagonului.

„De asemenea, ţările baltice şi scandinave din nord-estul Europei riscă o posibilă influenţă rusească, o incursiune sau un conflict  ruseşti şi ar fi şi în interesul SUA să construiască o capacitate de parteneriate pentru operaţiuni de rezistenţă pentru oprirea ameninţării ruseşti şi descurajarea agresiunii”, mai scrie în propunere. În acelaşi document, se subliniază necesitatea acestei autorizări şi pentru stabilizarea securităţii în statele africane.

Operaţiunile de rezistenţă sunt definite ca „operaţiuni în care forţele de securitate naţională, guvernele civile şi populaţia unor ţări rezistă unei invazii sau ocupării de către o putere inamică”. Operaţiunile externe pentru apărarea internă sunt acelea care „protejează o ţară şi populaţia acesteia de activităţile de subminare sponsorizate de o ţară străină, care reprezintă o ameninţare la adresa guvernului”.

În prezent, FOS din SUA pot antrena şi echipa forţele partenere pentru diverse misiuni. De exemplu, anterior, în anul fiscal 2018, s-a permis forţelor pentru operaţiuni speciale să înarmeze state proxy pentru războaie neconvenţionale în alte ţări. Aceste activităţi au fost, însă, limitate la operaţiuni de culegere de informaţii.