31 august 2021

Ultimul militar american care a părăsit Afganistanul a fost generalul-maior Chris Donahue, comandantul Diviziei 82 Aeropurtată

Florin Jipa

Militarii americani au părăsit Afganistanul, generalul-maior Chris Donahue, comandantul Diviziei 82 Aeropurtată, a fost ultima persoană care s-a urcat într-o aeronavă C-17, conform unui anunţ al Departamentului Apărării.

Sursă foto: DoD

„Ultimul avion C-17 a decolat de pe aeroportul din Kabul pe 30 august", la orele 19:29 GMT, a declarat într-o conferinţă de presă generalul Kenneth McKenzie comandantul Comandamentul Central, care este responsabil de Orientul Mijlociu şi Afganistan.

Statele Unite au lăsat astfel ţara în mâinile talibanilor, duşmanii lor de 20 de ani, după cel mai lung război din istoria SUA. De altfel, talibanii au şi anunţat că urmează să formeze un guvern. Militarii americani au distrus sau dezasamblat ultimele echipamente ce nu au putut fi transportate, luând cu ei doar piesele sensibile.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a declarat că armata americană are voinţa şi mijloacele să-i ajute pe cei rămaşi în urmă. Este vorba de aproximativ 150 de cetăţeni americani şi peste 1.000 de afgani care sunt eligibili pentru a primi viză.

Peste 123.000 de persoane au fost evacuate pe cale aeriană din Afganistan, de la finalul lunii iulie, în cea mai mare misiune de acest fel din istorie, a precizat Pentagonul.

Totodată, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni o rezoluţie care cuprinde "angajamentele" talibanilor în favoarea plecăriii "în siguranţă" a celor care doresc să părăsească Afganistanul, fără a solicita însă zona protejată evocată de Franţa.

Din cei 15 membri ai Consiliului, 13 au votat în favoarea acestui text redactat de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie, în timp ce China şi Rusia s-au abţinut.

În rezoluţie, Consiliul afirmă că "se aşteaptă" ca talibanii să îşi respecte toate "angajamentele" asumate, în special în ceea ce priveşte plecarea "în siguranţă" şi "ordonată" din Afganistan a "afganilor şi cetăţenilor străini", după retragerea Statele Unite care urma să se încheie marţi.