07 august 2020

Pentagonul trimite ajutor umanitar în Liban cu 3 aeronave de transport C-17

Andreea Soare

Pentagonul trimite Liban ajutor, în urma exploziei masive care a luat vieţile a 150 de oameni şi a rănit mulţi alţii, în Beirut, ridicând multe semne de întrebare cu privire la cauza acesteia, relatează The Hill.

Sursă foto: Profimedia

Armata SUA va trimite trei aeronave de transport C-17 pline cu mâncare, apă şi provizii medicale, acestea fiind primele care au zburat din Qatar către Beirut, marţi după-amiază. Alte două aeronave C-17 vor transporta mai multă mâncare şi apă, în următoarele 24 de ore, potrivit unei declaraţii a Comandamentului Central al SUA, publicat marţi.

Conform Jonathan Hoffman, purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, investigaţiile privind cauza exploziei nu au oferit, până în acest moment, rezultate concludente.

Cât despre confuziile create de preşedintele Donald Trump – care a declarat că explozia este rezultatul unui atac – şi despre declaraţiile ulterioare ale Secretarului Apărării, Mark Esper, care au contrazis afirmaţiile preşedintelui, purtătorul de cuvânt a declarat: „Preşedintele şi secretarul (n.n. apărării) au declarat permanent că nu există informaţii sigure privind cauza exploziei şi că mai multe informaţii vor apărea în viitor, iar noi vom continua să le evaluăm”, citează The Hill.

Mai mult decât atât, acesta a adăugat că Armata SUA va continua să lucreze cu Forţele Armate Libaneze pentru a le oferi ajutor şi asistenţă în urma acestei tragedii.

16 persoane au fost reţinute în urma exploziei din Beirut

Autorităţile din Liban au reţinut 16 angajaţi ai portului din Beirut. Potrivit unei declaraţii de presă a curţii de judecată a armatei, difuzată de către National News Agency, cei 16 indivizi au fost reţinuţi ca parte a investigaţiei declanşate marţi, când a avut loc explozia.