29 iulie 2020

Pentagonul retrage 12.000 de militari din Germania. O parte vor fi redistribuiţi în Belgia, Italia şi Polonia

Florin Jipa

Comandamentul Europa al SUA va repoziţiona aproximativ 12.000 de militari, conform unui anunţ pe site-ul Pentagonului.

Sursă foto: USArmy

Astfel, militarii americani din Germania vor fi reduşi de la 36.000 la 24.000. Din cei 11.900, aproape 5.600 vor fi repoziţionaţi în ţări NATO şi aproximativ 6.400 se vor întoarce în SUA.

Mai multe comandamente vor fi consolidate în Europa, în afara Germaniei, se mai arată în comunicat, făcând referire la Belgia şi Italia.

„Acest lucru va întări NATO şi va îmbunătăţi operativitatea a aproximativ 2.000 de militari,” a declarat Mark Esper, secretarul apărării.

Cei 2.500 de militari din Regatul Unit, care fuseseră programaţi să fie mutaţi în Germania vor rămâne în Mildenhall, Marea Britanie.

O escadrilă de vânătoare şi alte elemente de aviaţie vor fi repoziţionate în Italia, pentru a fi mai aproape de Marea Neagră.

În plus, conform discuţiilor preşedinţilor din Polonia şi SUA, o forţă rotaţională va fi dislocată în cadrul Corpului 5 dislocat în Polonia, deoarece această ţară a convenit să împartă cheltuielile pentru desfăşurarea de militari străini a mai spus Mark Esper..

Retragerea militarilor americani din Germania este rezultatul disputei dintre liderii celor două ţări, în condiţiile în care Germania a refuzat să aloce doi la sută din Produsul Intern Brut pentru apărare şi să crească cheltuielile pentru militarii americani.

Şi România, conform declaraţiilor de anul trecut ale preşedintelui Klaus Iohannis, a cerut SUA mutarea unor militari în România, dar din primele informaţii pare că ţara noastră nu a fost prinsă în planurile Pentagonului.