Pentagonul: Nu am reluat operaţiunile de contraterorism în Niger, desfăşurăm doar misiuni de informaţii, supraveghere şi cercetare
Andreea SoarePentagonul a anunţat joi seară că nu a reluat operaţiunile de contraterorism în Niger, la o zi după ce au apărut informaţii în presă potrivit cărora forţele americane dislocate în ţara care tocmai a trecut printr-o lovitură de stat au reînceput operaţiunile de luptă împotriva terorismului, scrie Defense News.

Generalul James Hecker, comandantul Forţelor Aeriene ale SUA în Europa, a transmis, în urmă cu două zile, că Armata SUA a reuşit să reia anumite operaţiuni de contraterorism cu drone şi aeronave în Niger. Pentagonul a precizat joi, însă, că desfăşoară doar misiuni de tip ISR (intelligence, surveillance, reconnaissance) pentru a proteja forţele americane, negând astfel declaraţia lui Hecker.
„Desfăşurăm doar misiuni de tip ISR pentru a monitoriza ameninţările, pentru protejarea forţelor”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, joi.
Preşedintele Nigerului a fost îndepărtat de la putere la finalul lunii iulie de către junta militară. În săptămânile care au urmat după lovitură, în jur de 1.100 de militari americani au rămas în bazele lor militare. Informaţiile apărute în spaţiul public privind reluarea misiunilor de contraterorism au transmis un semnal bun cu privire la relaţiile diplomatice dintre SUA şi junta militară.
Cu toate acestea, în comunicatul publicat joi, Pentagonul a negat declaraţia lui Hecker, susţinând că acesta se referea doar la componenta aeriană.
Generalul Hecker a specificat însă că, în urma informaţiilor obţinute din teren, nu par să existe ameninţări sau riscuri la adresa forţelor americane dislocate pe teritoriul Nigerului.
Nigerul este unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai NATO din regiune, în special ajutând forţele americane în privinţa patrulelor dronelor armate şi luptei împotriva terorismului. Bazele americane din Niger reprezintă componente esenţiale în lupta SUA împotriva terorismului din Africa de Vest.
