11 iunie 2024

Pentagonul: Israelul nu a folosit docul plutitor american de pe coasta Fâşiei Gaza pentru misiunea de recuperare a ostaticilor

Andreea Soare

După ce zilele trecute Forţele Armate Israeliene au anunţat eliberarea a patru ostatici israelieni, ţinuţi captivi în Gaza, pe reţelele sociale au apărut mai multe informaţii potrivit cărora Israelul ar fi folosit docul plutitor american pe care SUA l-au instalat în Gaza pentru descărcarea de ajutoare umanitare pentru a elibera ostaticii. Luni, Pentagonul a negat informaţiile.

Sursă foto: Mediafax

Oficialii americani au transmis că structurile americane de informaţii au fost folosite la sprijinirea misiunilor de recuperare a ostaticilor în cadrul operaţiunii militare israeliene despre care ministerul sănătăţii din Gaza spune că a dus la moartea a 274 de palestinieni. Însă, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, a precizat că docul american nu a fost folosit pentru operaţiunea specială de recuperare a ostaticilor.

„Docul, inclusiv echipamentele de acolo, personalul şi alte bunuri nu au fost folosite în operaţiunea de recuperare a ostaticilor din Gaza”, a spus Ryder. „Orice declaraţie contrară acesteia este falsă”, a continuat acesta.

Cu toate acestea, Ryder a recunoscut că a existat „un tip de activitate cu elicopterul” în apropiere de doc, dar a spus că întrebările în acest sens ar trebui adresate armatei israeliene, pentru că operaţiunea lor nu a fost „asociată” operaţiunii SUA pe doc.

Întrebat cum au ajutat SUA Israelul cu informaţii pentru operaţiunea militară specială de recuperare a celor patru ostatici, Ryder a refuzat să intre în detalii şi a subliniat că armata SUA nu a avut nicio implicare în operaţiune şi că niciun militar american nu s-a aflat în Israel în acest context.

Docul plutitor a fost instalat încă din martie pe coasta Gazei, însă a devenit activ pe 17 mai. Acesta este folosit pentru livrarea de mâncare palestinienilor din Gaza.  Cu toate acestea, pe 28 mai, activitatea pe doc a fost suspendată, pentru că acesta s-a rupt, însă a fost reluată pe 7 iunie. Chiar şi după acest moment, din cauza condiţiilor dificile de pe mare, activitatea a fost din nou oprită. Este posibil ca azi să fie reluată livrarea de mâncare.