05 noiembrie 2018

Pentagonul a refuzat cererea lui Donald Trump de construire a unor centre pentru deţinerea imigranţilor

Mihai Draghici

Departamentul american al Apărării a refuzat să aplice solicitarea preşedintelui Donald Trump privind construirea unor centre speciale pentru deţinerea imigranţilor la frontiera Statelor Unite cu Mexicul, afirmă surse citate de agenţia Reuters.

Administraţia de la Washington a cerut armatei SUA să construiască centre speciale pentru deţinerea imigranţilor latino-americani care traversează ilegal frontiera dintre Mexic şi Statele Unite. Însă oficiali americani au declarat sub protecţia anonimatului pentru agenţia Reuters că planul elaborat de conducerea Departamentului pentru Securitate Internă a fost abandonat deoarece Pentagonul l-a respins.

Departamentul Apărării a acceptat doar să trimită trupe pentru a oferi asistenţă Poliţiei de frontieră. Armata SUA a anunţat acum câteva zile că va mobiliza peste 7.000 de militari la frontiera cu Mexicul, pentru dispozitivul de oprire a imigranţilor. Trupele vor avea rolul de a oferi susţinere logistică Poliţiei de Frontieră în gestionarea imigraţiei. La frontiera cu Mexicul sunt deja 2.000 de membri ai Gărzii Naţionale din SUA.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a semnalat săptămâna trecută că intenţionează să aprobe construirea unor "oraşe de corturi" pentru găzduirea solicitanţilor de azil pe durata procedurilor. Liderul de la Casa Albă a explicat că imigranţii latino-americani care vor cere azil în Statele Unite vor trebui să aştepte în corturi derularea procedurilor administrative şi judiciare. "Dacă imigranţii solicită azil, îi vom ţine... Vom construi oraşe de corturi, vom instala corturi. Nu vom construi structuri, nu vom cheltui sute de milioane de dolari. Vom construi corturi, vor fi foarte drăguţe, iar imigranţii vor aştepta. Iar dacă nu primesc azil, pleacă", a declarat Donald Trump într-un interviu acordat postului Fox News.

Recent, Donald Trump a somat Administraţia mexicană să oprească afluxul de imigranţi latino-americani, avertizând că, în caz contrar, va mobiliza armata SUA pentru a închide frontiera cu Mexicul. "Mă uit la asaltul coordonat de Partidul Democrat (ei vor frontiere deschise şi actualele legi slabe) împotriva ţării noastre, prin ţări precum Guatemala, Honduras şi El Salvador, ai căror lideri fac doar puţine eforturi pentru stoparea grupurilor mari de oameni, inclusiv mulţi infractori, care vin prin Mexic în SUA. În afară de suspendarea tuturor formelor de asistenţă financiară spre aceste ţări, care nu par să aibă vreun control asupra populaţiilor, trebuie să cer Mexicului, în cei mai puternici termeni, să oprească acest aflux, iar, dacă nu va putea face acest lucru, voi cere armatei americane să închidă frontiera sudică!", avertiza Donald Trump.

Actualul preşedinte al SUA a avertizat şi în aprilie că va mobiliza armata la frontiera cu Mexicul. Ulterior, Washingtonul a precizat că ar putea fi mobilizată de fapt Garda Naţională, deoarece armata nu are atribuţii pentru oprirea imigranţilor. Donald Trump a promis în campania electorală că va construi un zid la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic, precizând că lucrările vor fi suportate de autorităţile mexicane. Administraţia din Mexic a anunţat că nu va plăti nimic pentru zidul de la frontieră.