13 februarie 2019

Pentagonul a prezentat prima strategie a SUA privind utilizarea inteligenţei artificiale (IA) în domeniul apărării şi securităţii

Mircea Olteanu

Pentagonul doreşte să extindă utilizarea inteligenţei artificiale (IA) în război, şi subliniază că va avea grijă să folosească această tehnologie respectând cu valorile Statelor Unite, se arată în prima strategie americană privind utilizarea inteligenţei artificiale în domeniul apărării şi securităţii.

Sursă foto: Mediafax

Raportul, dat publicităţii marţi, prevede accelerarea utilizării inteligenţei artificiale în diverse roluri, de la operaţiuni de colectare de informaţii la estimarea problemelor de mentenanţă, informează agenţia The Associated Press.

"Alte naţiuni, în special China şi Rusia, fac investiţii semnificative în IA în scopuri militare, inclusiv în aplicaţii care ridică întrebări în legătură cu normele internaţionale şi drepturile omului", se afirmă în raport.

Raportul include doar câteva menţiuni referitoare la sisteme autonome de arme, dar aminteşte de faptul că o directivă militară din 2012 impune ca oamenii să deţină controlul asupra unor astfel de sisteme.

Statele Unite şi Rusia se numără printre ţările care au blocat eforturile Organizaţiei Naţiunilor Unite de a interzice dezvoltarea de "roboţi ucigaşi" - sisteme de arme complet autonome care ar putea să efectueze operaţiuni militare fără intervenţia omului. Washingtonul a argumentat că este prematur să se încerce reglementarea unei astfel de tehnologii.

Luni, preşedintele SUA, Donald Trump, a ordonat agenţiilor federale americane să acord prioritate cercetării în domeniul inteligenţei artificiale.