07 ianuarie 2023

Pentagonul a dezvăluit cel mai mare ajutor militar pentru Ucraina, de 3,7 miliarde dolari: va schimba dinamica luptei

Florin Jipa

Departamentul Apărării al Statelor Unite au prezentat, vineri, ultimul ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 3 miliarde de dolari, se arată într-un articol pe defense.gov.

Sursă foto: Twitter

Acesta va consta în 338 de vehicule blindate, din care 50 maşini de luptă a infanteriei M2-A2 Bradley, cu tun de 25 mm şi lansator de rachete antitanc TOW. Acestea vin cu 250.000 lovituri pentru tunul automat şi 500 de rachete antitanc.

De asemenea, SUA mai transferă Ucrainei 100 de blindate pentru transportul trupelor M-113, 50 de maşini rezistente la mine MRAP (mine-resistant, ambush-protected) şi 138 de vehicule blindate uşoare Humvees.

Pe lângă Bradley, pentru prima dată vor ajunge în Ucraina şi 18 obuziere autopropulsate de 155 mm, Paladin, cu 36 105 lovituri de artilerie pentru ele.

SUA mai furnizează Ucrainei, totodată, rachete antiaeriene, printre care un număr nespecificat de RIM-7 şi 4.000 Zuni. 

Ajutorul american mai include dispozitive de vedere pe timp de noapte, puşti pentru lunetişti, mitraliere, piese de schimb, îmbrăcăminte etc.

Din cei 3 miliarde de dolari, 2,85 miliarde sunt în echipamente militare, iar 225 milioane reprezintă un ajutor financiar militar.

„Războiul din Ucraina se află într-un moment critic în acest moment şi trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a-i ajuta pe ucraineni să continue să reziste agresiunii ruse", a declarat Laura Cooper, secretar adjunct al apărării pentru Rusia, Ucraina şi Eurasia, mai arată Pentagonul.

De asemenea, Casa Albă a transmis că alţi 682 milioane de dolari vor ajunge la aliaţii europeni care donează echipamente militare Ucrainei.