09 iulie 2024

Pentagonul a anulat un exerciţiu militar major în Georgia, după ce relaţiile dintre Tbilisi şi Washington s-au deteriorat. Oficialii georgieni acuză SUA că pun presiune pe Tbilisi să deschidă încă un front în războiul ruso-ucrainean

Andreea Soare

Pentagonul a anulat un exerciţiu militar major care urma să se desfăşoare în Georgia, în această lună, în contextul acuzaţiilor aduse de liderii de la Tbilisi potrivit cărora SUA şi alte entităţi occidentale ar vrea deschiderea unui nou front al războiului ruso-ucrainean în această ţară, scrie Stars and Stripes.

Sursă foto: Mediafax

Exerciţiul Noble Drill al US Army Europe & Africa trebuia să înceapă pe 25 iulie. Acesta presupunea prezenţa a mii de militari din mai multe state şi se desfăşura pe teritoriul Georgiei, la o fostă bază aeriană sovietică din afara capitalei Tbilisi.

Departamentul Apărării din SUA a anunţat, însă, că „nu este un timp potrivit pentru desfăşurarea unor exerciţii militare la scară largă în Georgia”.

Decizia vine în contextul în care relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat, după ce s-a început o „revizuire comprehensibilă” a relaţiei interstatale, în urma acuzaţiilor oficialilor georgieni la adresa SUA. Aceştia susţin că atât SUA, cât şi alte entităţi occidentale încearcă să pună presiune pe Tbilisi să deschidă încă un front al războiului ruso-ucrainean  şi că au participat chiar şi la două încercări de lovituri de stat împotriva partidului aflat la putere.

Astfel, relaţiile dintre SUA şi Georgia sunt deteriorate în acest moment, iar Washingtonul crede că Tbilisi se îndreaptă spre o conducere autoritară şi că se apropie tot mai mult de Rusia.

Ieri, Josep Borrell a anunţat şi că procesul de aderare a Georgiei la UE a fost suspendat. Acesta a spus că fără schimbarea politicii actualului guvern georgian mişcarea către aderarea la UE a Georgiei este imposibilă.